Podcast
BNNVARA

Frits Spits in Vinyl Vrijdag: 'Wende van buitenaardse schoonheid'

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Spits in Vinyl Vrijdag: 'Wende van buitenaardse schoonheid'

Volgens Wouter kan deze aflevering weleens de mooiste Vinyl Vrijdag aflevering ooit worden. Niet alleen omdat er een hoop vinyl aanwezig is, waaronder een fantastisch ontdekking van de Vengaboys, maar ook omdat we in deze aflevering een kijkje gaan nemen in de platenkast van niemand minder dat Frits Spits. Verder in deze aflevering nieuw vinyl van onder meer Guus Meeuwis, Elephant en Mitski.

#26 - Vengaboys, Guus Meeuwis en Frits Spits (S02) - Vinyl Vrijdag

Wouter en Eshter hebben een leuke gadget meegenomen om mee te beginnen, de enige echte Vengabus! Een busje met vier rubbere banden en in het midden aan de onderkant een naaldje. Als je deze bus dan op je vinyl plaats, gaat de bus rijden en hoor je muziek, terwijl de plaat dus stil blijft staan. Fantastisch toch! Dit alles is gemaakt om iedereen op de hoogte te brengen dat er dus weer iets aankomt van de Vengaboys. Wat en wanneer is nog niet bekend.

Nieuwe releases:

  • Elephant - Shooting For The Moon Elephant is een Rotterdamse indieband. Hun debuutalbum Big Thing kwam uit in 2022. Op dit nieuwe album staan 10 tracks. Verder hebben ze voor de productie de hulp ingeroepen van Pablo van de Poel (DeWolff). Ze hebben al verschillende instores gedaan bij diverse platenzaken en komende woensdag spelen ze hun officiele releaseshow in Paradiso. Daarna touren ze nog het hele land door. Het betreft 1 LP op zwart en gekleurd vinyl.
  • Sly & The Family Stone - Anthology Dit album van Sly & The Family Stone is een 2LP op pink gekleurd vinyl. Het bevat onder meer de nummers Dance To The Music, Don’t Call Me N, Whitey en You Can Make It If You Try. Sly & the Family Stone was een Amerikaanse funk en soul band uit Amerika. Ze waren tussen 1966 en 1975 actief. Sly Stone is de voorman van de band en de band bevatte daarnaast enkele familieleden en vrienden van hem. Sly Stone ging na 1975 verder met het opnemen van solo-albums die onder dezelfde naam werden uitgebracht. Hij toerde tot 1987, toen hij werd gearresteerd en veroordeeld in verband met cocaïnegebruik.
  • Mitski - The Land is Inhospitable and So Are We Mitski (Miyawaki) trok niet bijster veel aandacht met haar eerste drie albums. Maar in 2016 verscheen haar album Puberty 2 en die werd wel opgepakt binnen de indie scene. Sindsdien laat ze haar veelzijdigheid horen door de ene keer gruizige indierock te maken en de andere keer elektronische indiepop. Dit kwam samen op het vorig jaar verschenen album Lauren Hell en op dit nieuwe album The Land is Inhospitable and So Are We. Ze noemt dit album haar "meest Amerikaanse album tot nu toe". Het is alweer haar zevende album. Mitski is een jonge zangeres van 32 jaar. Ze is een in Japan geboren Amerikaanse singer-songwriter. The Guardian noemde haar de "Beste jonge songwriter" in de VS.
  • Guus Meeuwis - Uit het hoofd Het nieuwe album van Guus Meeuwis is uitgebracht onder het label M Modestus Record en kwam uit op 15 september 2023 als een 2LP op zowel zwart als neon geel vinyl. Het is het tweede deel van het dubbelalbum van de zanger. Het eerste deel verscheen al in mei 2023. Hij verraste zijn fans bij het eerste deel al met een andere sound. Zijn nummers Voor Mijn Hart en Verloren Overwinning hebben namelijk een frisse en beetje Amerikaanse rocksound. Het album gaat over hoe hij in het leven staat, over liefde en vriendschappen. Overigens is het label waar het is uitgebracht het eigen label van Guus. Die eigenlijk Gustaaf Stephanus Modestus Meeuwis heet. Het album is heel goed binnengekomen op #1.

In de platenkast van Frits Spits

Frits vindt het onmogelijk om binnen 1 minuut te moeten vertellen waarom hij kiest voor dit nieuwe album als zijn favoriet. Het is van buitenaardse schoonheid, vertelt hij:

"Het lijkt wel of de zangeres vanaf een andere planeet op onze aarde is neergedaald. Haar stem trekt zilver draden door de tijd. De woorden die ze zingt, lijken als druppels dauw op de lippen te vallen.(….)Ook de eerste regels van De Zon Komt Op zijn zo adembenemend mooi, zo breekbaar ook. Alles klopt: "Het is gebeurd, het is gedaan. We moeten vallen telkens weer om op te staan. Er is geen god, er is geen reden. Zonder pijn kan ik niets geven." Ik kan het niet beter beschrijven. Als ik haar hoor, zie ik haar voor me. Wie ik hoor? Dat kan er maar één zijn, dat is Wende."

Wil je alle besproken platen luisteren? Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingdienst.

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie