Podcast

Van Dik Hout openhartig over liedje als eerbetoon: 'Ik kreeg er de rillingen van'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Dik Hout openhartig over liedje als eerbetoon: 'Ik kreeg er de rillingen van'

"Eén ding staat vast: niets is zeker", zegt Martin Buitenhuis. Het is zijn lievelingszin uit het nummer Op De Golven Dansen Wij, de nieuwste single van Van Dik Hout. In de podcast Tekstuele Voorlichting gaat hij in gesprek met Martine ten Klooster en Matthijn Buwalda over dit nummer.

Martin: "Het is een eerbetoon aan Oscar, onze drummer die een jaar geleden overleed. Het valt soms op hoe veranderlijk en kwetsbaar alles is wat je hebt. Oscar was ongeneeslijk ziek, een jonge man van onze leeftijd met twee jonge kinderen. Dan sta je machteloos. Na de begrafenis - wat een schitterende eredienst was - reed ik ’s avonds naar huis. Ik weet nog hoe het me verbaasde hoe snel alles gegaan was. En dat je nergens invloed op hebt. Zo is het leven."

Op De Golven Dansen Wij

"Als band wilden we de eerste single aan Oscar opdragen, als een eerbetoon. Het lied gaat over hem, maar dat viel pas later op zijn plek. Ik krijg er nog rillingen van. De tekst gaat over hoe kwetsbaar we zijn en dat het zo de andere kant op kan gaan. Je moet je papieren bootje drijvende zien te houden, ook al komen de golven over je heen. Leer dansen op de golven. Uiteindelijk vlucht alles uit het heden weg, het gaat voorbij. Alles wordt geschiedenis, alles wordt verleden. Ik kan er niet bij; ik weet niet hoe dat werkt."

Waardering

"We hebben het met Oscar over zijn opvolger gehad. Dat was lastig voor hem. Hij zei letterlijk: het schip gaat verder en ik ben niet aan boord. Terugkijkend was het in die periode vooral belangrijk dat we er voor elkaar waren, en dat je iemand laat merken hoe zeer je al de momenten samen gewaardeerd hebt met elkaar."

#4 - Van Dik Hout openhartig over liedje als eerbetoon (S05) - Tekstuele Voorlichting

Tekstuele Voorlichting

In deze podcast graaft NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster met behulp van liedjesschrijver Matthijn Buwalda door een betekenisvolle songtekst. Ze nodigen de artiest erachter uit om te ontdekken uit welk hart de woorden komen en wat ze betekenen.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie