Podcast

Psychiater Esther van Fenema: 'We hebben zorgzame leiders met autoriteit nodig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Psychiater Esther van Fenema: 'We hebben zorgzame leiders met autoriteit nodig'

Psychiater Esther van Fenema maakt zich grote zorgen over het coronabeleid in Nederland. Er wordt volgens haar niet geluisterd naar de mensen die vaccinaties weigeren. Haar oplossing? "We hebben in de politiek zorgzame leiders met autoriteit nodig die uitleggen waarom een maatregel of vaccinatie nodig is, alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat er draagvlak wordt gecreëerd."


Dat er niet geluisterd wordt naar vaccinatie-weigeraars is een groot probleem, beweert Van Fenema in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! met Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen. "Afgezien van de mensen die er grote complottheorieën op nahouden, hebben die weigeraars daar in veel gevallen heel goed over nagedacht. Ik mis in het overheidsbeleid dat er geluisterd wordt naar die mensen", aldus Van Fenema.

De verbinding tussen de mensen in de samenleving is weg en we luisteren niet meer naar elkaars mening, wordt beweerd in de podcast. Volgens hen zijn er in plaats daarvan felle discussies. Marianne Zwagerman benoemt daar een praktisch voorbeeld van, toen ze afgelopen week in een Twitter-discussie met Van Velthuysen en een andere dj belandde: "Die was heel erg van 'laat je vaccineren en zeur niet zo.' Hij ging met een enorme mening tegen Rick zitten praten. Dan denk ik: 'Rick heeft al veertig uur lang met allerlei mensen zoals Esther van Fenema gesproken. Welke studie heb jij dan gedaan, beste pizzahut-dj?'"

Mensen met autoriteit in politiek

Volgens Van Fenema moeten er mensen met verstand van zaken op posities als die van Hugo de Jonge komen. "Het is hetzelfde als bij een gezin. Als ouders hun kinderen niet geven wat ze nodig hebben: ruimte om te ontplooien, naar ze luisteren en hen consequent opvoeden. Als ouders dat allemaal niet doen en vooral met zichzelf bezig zijn, dan gaan kinderen muiten."

#37 - OP Z'N KOP! met psychiater Esther van Fenema - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie