Podcast

Journalist Arno Wellens: 'Coronapas? Jaren geleden al besluit voor Europees digitaal paspoort'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Journalist Arno Wellens: 'Coronapas? Jaren geleden al besluit voor Europees digitaal paspoort'

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Op z'n Kop staat de Coronapas centraal. Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman gaan erover in gesprek met Astrid Raaphorst.

Astrid Raaphorst, oud-directeur van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, stapte in december na een lange carrière als topambtenaar op, omdat ze zich niet meer achter het coronabeleid van de overheid wilde scharen. Het kabinet zou met de maatregelen de rechtstaat en de democratie uithollen, vond Raaphorst.

"Voor mij was de Coronapas de druppel. Ik heb heel lang gedacht dat er een einde aan de maatregelen zou komen, maar dat gebeurde gewoon niet. De nadruk lag steeds op ziekenhuisbezetting, maar het ging nooit over wat we de mkb en de jeugd aandoen", zegt ze in gesprek met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman in de podcast Op z'n Kop, waar tevens onderzoeksjournalist Arno Wellens te gast is.

Digitale identiteit

De centrale vraag in de aflevering is: moet de Coronapas er komen? Wellens denkt dat er meer aan de hand is. Volgens hem is er in de EU al in 2014 besloten dat in het kader van Europese integratie er voor iedere EU-burger een digitale identiteit moet komen. Dan is het bijvoorbeeld voor artsen in het buitenland makkelijker om bij je medische dossier te kunnen komen.

"Wat er nu gebeurt is dat het Europees digitaliseren en federaliseren versneld gebeurd. Vanuit het oogpunt van handigheid moest alles digitaal gemaakt worden. Een Europees digitaal paspoort wordt natuurlijk niet door iedereen meteen omarmd. Er was daarom al in 2014 besloten dat de horeca als proeftuin zou worden gebruikt. Dat staat gewoon op de website rijksoverheid.nl", meent Wellens. "Alleen toen was het nut niet duidelijk waarom de horeca hieraan verplicht mee zou moeten werken. Corona kwam voor de Europese Commissie daarom als een geschenk uit de hemel."

Volgens Astrid Raaphorst zie je met dit soort dingen veel gebeuren dat in eerste instantie met goede bedoelingen een plan wordt bedacht, maar later pas de negatieve gevolgen (zoals nu met de QR-code voor toegang tot de samenleving, of je nou het virus hebt of niet) naar voren komen. Wellens vindt dat die hele Coronapas allang niet meer over gezondheid gaat. Het is een proces naar een volledige digitale identiteit dat niet meer te stoppen zou zijn.

#46 - OP Z'N KOP! Met voormalig topambtenaar Astrid Raaphorst en onderzoeksjournalist Arno Wellens - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie