Podcast
PowNed

Edwin Spee verloor Bibian Mentel aan kanker: 'Noem mezelf liever geen weduwnaar'

foto: KRO/NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Edwin Spee verloor Bibian Mentel aan kanker: 'Noem mezelf liever geen weduwnaar'

Speciaal voor de KWF Collecteweek doopt Ruud de Wild 30 MINUTEN RAUW voor één week om tot 30 MINUTEN ROUW, waarin hij in gesprek gaat met een BN’er die een dierbare is verloren aan de ziekte kanker. In deze aflevering spreekt Ruud met Edwin Spee, de weduwnaar van overleden sporter Bibian Mentel.

Edwin Spee is bijna 10 jaar getrouwd met Bibian Mentel wanneer zij op 48-jarige leeftijd overlijdt aan de gevolgen van kanker. Inmiddels is dat anderhalf jaar terug, maar Edwin mist haar nog iedere dag. "Ik noem mezelf liever geen weduwnaar. Ik zeg liever dat ik twintig jaar gelukkig heb samengeleefd met Bibian", vertelt hij in 30 MINUTEN ROUW.

'We gaan allemaal dood'

In een eerder huwelijk kreeg snowboardster Bibian haar zoon Julian. Edwin was destijds al bevriend met Bibian en kent Julian dan ook al van jongs af aan. Julian woont nu nog steeds bij Edwin en ze hebben samen een bijzondere band opgebouwd. Er werd niet om het slechte nieuws over de ziekte van Bibian heen gedraaid, vertelt Edwin. "Ze relativeerde alles. Ze zei: 'we gaan allemaal dood en ik kan er wel bang voor zijn, maar dat heeft geen zin.' Naast de pech, heeft ze ook geluk gehad met haar kanker, doordat het lang te behandelen is geweest."

Toen Bibian uitbehandeld was, heeft ze van ieder moment met vrienden en familie genoten. Hoe was die laatste fase voor Edwin? "Als je in de verlenging leeft, dan ben je eigenlijk al onbewust met een rouwproces bezig. Met een deel van de berusting. 'Er komt een keer een einde' heb je dan al gehad, en dan blijven veel eerder de mooie herinneringen over."

Opnieuw de liefde vinden

Edwin heeft opnieuw de liefde gevonden bij Mandy. Zij gaat gelukkig goed om met het verdriet van Edwin. "We waren uit eten in een restaurant en daar hing een grote afbeelding van Bibian. Het was ook nog eens op onze huwelijksdag. Mandy zei: 'we gaan hier voortaan ieder jaar eten op jullie huwelijksdag.' Als je zo'n mooi mens bent, dan weet je dat je een goed luisterend oor hebt."

Hoe reageerde zijn omgeving op de nieuwe liefde? En hoe ging hij om met de aandacht in de media? Luister de hele podcast hieronder:

30 MINUTEN ROUW met Edwin Spee - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN ROUW

De speciale reeks 30 MINUTEN ROUW, een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 2, is vanaf maandag 5 september tot en met donderdag 8 september te beluisteren via de feed van 30 MINUTEN RAUW in Apple Podcast/iTunes, Spotify, Google Podcasts en de NPO Radio 2 app.

Ster advertentie
Ster advertentie