Podcast
EO

Douwe Bob: 'Nog nooit zoveel zin gehad om muziek te maken'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Douwe Bob: 'Nog nooit zoveel zin gehad om muziek te maken'

Van bier naar baby's. Het leven van singer-songwriter Douwe Bob is in korte tijd flink verandert. Samen met Martine bespreekt hij hoe al die veranderingen doorklinken in de lyrics van zijn nieuwe single This World Is Our Home.

Douwe Bob kreeg 3 kinderen in 1,5 jaar tijd op verschillende plaatsen. Hij is nu samen met de moeder van zijn zoontje Elias. Hij woont op een boot. En hij is verloofd. Dat al die veranderingen de afgelopen periode voer voor roddels waren, zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan. Maar zijn nieuwe leven heeft bij de zanger op muzikaal gebied ook een hoop losgemaakt.

De clichés zijn waar

Dat er veel veranderd is, hoor je duidelijk terug in Douwe Bobs nieuwe single This World Is Our Home. Het nummer gaat "over je thuis voelen op deze plek, op deze aardkloot waar wij even mogen zijn. Ook dat ik vader ben geworden is toch wel een soort van nieuwe dimensie, een nieuwe laag. Die clichés zijn gewoon waar."

In het refrein van het nummer is duidelijk te horen hoe erg Douwe Bob geniet van het vaderschap en de emoties die het in hem losmaakt. "Het komt uit op de puurste en heftigste vorm van liefde die je die je ooit hebt gevoeld. Het is een liefde die je soms bang maakt. En dat is zo bizar om mee te maken", vertelt Douwe. "Zo’n soort liefde maakt de kleuren ook sterker, prikkelt je zintuigen echt: de zon voelt lekkerder, de zee voelt lekkerder. En met alles wat jij meemaakt wat zo lekker is, en wat vreselijk is ook, denk je ook: ja shit, dat gaat mijn kind ook meemaken. En je maakt alles nog een keer mee. Dus het lijkt alsof je de wereld weer ervaart door de ogen van je kind."

Nieuwe levensstijl, nieuwe muziek

In de coupletten klinkt dan weer het leven door dat hij 10 jaar lang heeft geleefd: "Seks, drugs en Rock 'n Roll." En met drie kinderen in zijn leven, is die fase en die manier van schrijven voorbij. Maar de koek is nog lang niet op, vertelt de zanger. "Sterker nog, ik heb nog nooit zoveel zin gehad om muziek te maken. Maar echt wel op een hele vele liefdevollere, nuchterdere manier."

Luister hieronder hoe Martine samen met Douwe Bob de lyrics van zijn nieuwe single ontleedt.

#17 - DOUWE BOB: 'Ik was een BOOS MENS' (S07) - Tekstuele Voorlichting

Tekstuele Voorlichting

In deze podcast duikt NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster in een betekenisvolle songtekst. Waarom raakt iets en welk verhaal zit erachter? In gesprek met de artiest kom je tot de antwoorden. Soms intiem, soms ontroerend, soms luchtig en soms vol gezelligheid. Altijd met nieuwsgierigheid, liefde voor muziek, oprechte interesse en jouw input.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone- of Android-telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie