Podcast
AVROTROS

Caught in the Act & Julia Zahra: groot in Duitsland en op de Fiji-eilanden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Caught in the Act & Julia Zahra: groot in Duitsland en op de Fiji-eilanden

Tot een grote Nederlandse doorbraak wisten Caught in the Act en Julia Zahra niet te komen, maar over de landsgrenzen was er wel enorm succes. In de nieuwe aflevering van De Nederpopcast spreken Carolien Borgers en Tim Treffers met deze internationale hitsensaties!

In de 5e aflevering van De Nederpopcast: Groot over de grens is het de beurt aan twee buitenlandse succesverhalen waar we in Nederland geen idee van hebben. Carolien Borgers en Tim Treffers spreken met Bastiaan Ragas van boyband Caught in the act: in Nederland een totale flop, maar in Duitsland en daarbuiten lieten ze miljoenen meisjes flauwvallen. En je hoort Julia Zahra: met haar versie van BZN’s Just an Illusion uit Beste Zangers werd ze plotseling ontdekt op de Fiji-eilanden.

In Nederland werden ze uitgelachen en genegeerd, maar wat weinig mensen weten is dat boyband Caught in the Act, bedacht door Cees van Leeuwen (die bijvoorbeeld ook Shocking Blue en de Dolly Dots heel groot heeft gemaakt), een miljoenenpubliek had in het buitenland. In Duitsland braken ze door toen ze een rolletje hadden in de Duitse versie van Goede Tijden, Slechte Tijden. Ze waren zo groot dat de Backstreet Boys op een goed moment in hun voorprogramma zaten. Maar je hoort Bastiaan ook over geobsedeerde fans, onvermijdelijke onderlinge spanningen en je eigen vriendinnetje soms in de kofferbak moeten ‘wegstoppen’ om het publiek te doen laten geloven dat je vrijgezel was.

Business class

Ook een opmerkelijk verhaal is dat van Julia Zahra, die in Nederland meedeed met Beste Zangers en hoge ogen gooide met haar versie van de BZN-song Just an Illusion. Die werd hier goed ontvangen, maar op een gegeven moment namen de online views wel heel snel toe. Een inwoner van de Fiji-eilanden had een remix gemaakt van haar versie, en zodoende werd ook haar release daar opgepikt. Ze bleek er zonder zelf invloed te hebben een ster te zijn geworden, en werd bij haar eerste tour daarheen al door het personeel in het vliegtuig herkend en kreeg gelijk een upgrade naar de businessclass.

Niet cool genoeg

De vraag van Tim aan Carolien of de jongens van Caught in the act ooit boven haar bed hingen werd met een nee beantwoord. Carolien: “Waarschijnlijk vond ik ze niet cool genoeg, puur om de know-how dat het Nederlands was. Terwijl het niet aan de liedjes lag, als ik die nu terugluister. Het is bizar dat deze Nederlandse boyband zo succesvol was in het buitenland, en bijna niemand in Nederland daar een idee van heeft. Daarom is het goed dat we dit verhaal vertellen. Hetzelfde geldt voor Julia Zahra. Het is het bizarre verhaal van de rol van het internet bij een internationale doorbraak.”

#5 - Caught in the Act & Julia Zahra: groot in Duitsland & Fiji (S02) - De Nederpopcast

Playlist

Net zoals vorig seizoen heeft Tim bij dit seizoen weer een playlist gemaakt, waarin hij ditkeer de grootste buitenlandse hits van Nederlandse artiesten allertijden op een rijtje heeft gezet. Volg de playlist:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie