Podcast

Anne-Mar Zwart doorbreek taboe in podcast Willen Jullie Geen Kinderen?

foto: EO/Johan Dijkstra
  1. Nieuwschevron right
  2. Anne-Mar Zwart doorbreek taboe in podcast Willen Jullie Geen Kinderen?

In de podcast Willen jullie geen kinderen? doorbreekt presentator Anne-Mar Zwart het taboe op praten over een kinderwens. Ze deelt welke emotionele en intensieve periode er voorafging aan haar eigen zwangerschap en gaat in gesprek met (ervarings)deskundigen.

#1 - Waar beginnen we aan? - Willen jullie geen kinderen?

Aflevering 1: Waar beginnen we aan?

Wanneer Anne-Mar en haar man Roger stoppen met anticonceptie en graag een kindje willen, blijft een zwangerschap uit. Na 9 maanden stapt Anne-Mar naar de huisarts die haar vervolgens doorverwijst naar de gynaecoloog. Vanaf dan begint er een nieuw hoofdstuk in haar leven. "Een hoofdstuk waarin ik voor het eerst wordt geconfronteerd met een grote onzekerheid, met een vraag die niemand kan beantwoorden: 'Zal ik ooit moeder worden?' Nobody knows." Over deze intense periode praat Anne-Mar met haar man Roger.

Daarnaast spreekt ze met presentatrice Saar Koningsberger. Net als Anne-Mar belandde zij in een onzeker en heftig vruchtbaarheidstraject voorafgaand aan haar zwangerschap. "Het is een bizar traject. Je komt in een rollercoaster met zó veel ups en downs: met elke keer hoop en tegenslagen te verwerken", vertelt Saar.

#2 - Je moet er niet zo mee bezig zijn - Willen jullie geen kinderen?

Aflevering 2: Je moet er niet zo mee bezig zijn

"Jullie zijn nog zo jong. Je moet er niet zo mee bezig zijn. Laat het los." Het zijn veelgehoorde opmerkingen wanneer iemand niet zo makkelijk zwanger wordt. Ingrid Neelis zit middenin een vruchtbaarheidstraject en weet er alles van. In een open en kwetsbaar gesprek met Anne-Mar deelt Ingrid wat deze onzekere periode met haar doet. Samen praten ze over wat helpende reacties zijn en wat juist niet.

En Anne-Mar gaat in deze aflevering langs bij psycholoog Steven Pont. Aan hem vraagt ze waarom ze het destijds zo lastig vond met de onzekerheid rondom haar kinderwens om te gaan. Daarnaast heeft ze nog een andere prangende vraag: wat als ze een tweede kindje zou willen? Hoe moet ze dan dealen met het feit dat ze niet direct antwoord krijgt op de vraag óf en hoe dat gaat lukken?

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie