Podcast

Diggy Dex: ‘In mijn liedjes zit ook een zoektocht naar zingeving’

  1. Nieuwschevron right
  2. Diggy Dex: ‘In mijn liedjes zit ook een zoektocht naar zingeving’

In de nieuwe podcast Tekstuele Voorlichting graaft Martine ten Klooster met behulp van liedjesschrijver Matthijn Buwalda door een betekenisvolle songtekst. In de eerste aflevering is singer-songwriter Diggy Dex te gast.

Hij vertelt over de persoonlijke nummers die hij schreef voor het album Carrousel, en het lied dat hij schreef over zijn – inmiddels overleden – vader. Je krijgt bovendien een inkijkje in de thema’s die hem bezighouden.

"Uiteindelijk is een lied en tekstschrijven een vorm van kunst en opmerkzaam zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een plek van inspiratie is. Ik las ergens de zin ‘de wind bracht muziek mee' dat vind ik een vette gedachte. Soms voelt dat ook echt zo. Alsof die zin er al was en je echt alleen de invuller bent", vertelt Diggy Dex. "Ik ben vooral heel dankbaar dat ik dit kan doen en mag delen met de wereld. En dat ‘dit’ vind ik moeilijk te vangen in een boodschap. Het gaat vaak om iets waarvan ik vind dat iedereen het moet horen, er is een bepaalde zendingsdrang voor nodig."

Zingeving

Diggy Dex legt uit dat in zijn liedjes veel levensenergie en optimisme zit, maar ook een bepaalde zoektocht naar zingeving. "Dat kan klein zijn, van hoe ben ik een goede vader tot een nummer als Morgen Komt Het Goed, dat over grotere vragen gaat", vertelt hij. "Dat is wel iets waar ik veel mee bezig ben. Ik vind het ergens wel een geruststellende gedachte dat je zo klein als een zandkorrel bent. Dat relativeert. Wetenschappelijk gezien heeft het bestaan op zichzelf niet zoveel zin. Welke zin geef je zelf aan het bestaan? Voor mij is dat bijvoorbeeld door mijn liedjes, daar haal ik mijn geluk uit."

Liedje voor vader

"Er staat ook een liedje voor mijn vader op de nieuwe plaat", vertelt Diggy. "De maanden voor zijn overlijden hebben we goede gesprekken gehad. Hoe hij het vroeger deed, of hij er wel genoeg voor me was. Als je zelf vader wordt, ga je onbewust nadenken over hoe je zelf bent opgevoed. Je ziet patronen en sommige wil je doorbreken. Je denkt na over: wie wil ik zijn? Ik stel me bijvoorbeeld kwetsbaarder op richting mijn kinderen dan mijn vader dat deed. Ik geloof in openheid die zorgt dat er minder blokkades zijn."

Luister hieronder naar de nieuwe aflevering van Tekstuele Voorlichting:

#1 - Welke verhalen zanger Diggy Dex het liefst deelt (S05) - Tekstuele Voorlichting

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Over de podcast Tekstuele Voorlichting

In deze podcast Tekstuele Voorlichting graaft Martine ten Klooster met behulp van liedjesschrijver Matthijn Buwalda door een betekenisvolle songtekst. Ze nodigen de artiest erachter uit om te ontdekken uit welk hart de woorden komen en wat ze betekenen.

Ster advertentie
Ster advertentie