Podcast
PowNed

Irene Schouten in 30 MINUTEN RAUW: 'Ben benaderd voor overstap naar fietsen'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Irene Schouten in 30 MINUTEN RAUW: 'Ben benaderd voor overstap naar fietsen'

In de nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW gaat Ruud de Wild in gesprek met schaatser Irene Schouten. De Olympische legende vertelt over haar carrière op het ijs, en hoe ze ook benaderd is om zich op het fietsen te richten.

In de nieuwe 30 MINUTEN RAUW vertelt Schouten over haar successen als schaatser, ondanks leed in haar familie. "Mijn moeder heeft zeven jaar geleden een hersenbloeding gekregen", vertelt ze aan Ruud de Wild. "Toen hebben we als familie gezegd: 'We gaan als familie, als gezin, voor haar zorgen.' Ik kon toen wel mijn sport doen, maar niet alle focus erop."

'Ik ben egoïstisch gaan denken'

Maar in de aanloop naar de Olympische Spelen in Peking van 2022 kreeg de familie Schouten door dat dit dé kans was voor Irene om succes te halen. "Drie jaar geleden ben ik wel egoïstisch gaan denken", vertelt ze. "Voor die Spelen hebben we gezegd: 'Dit is de kans voor Irene om voor goud te gaan, alle energie moet voor haar richting de Spelen. Richting het schaatsen.'"

Die beslissing zorgde voor schuldgevoelens bij Schouten, maar op sportief vlak bleek het - letterlijk - een gouden greep: in Peking won ze vier medailles, waaronder vier gouden. "Natuurlijk vind ik dit af en toe lastig", zegt ze in 30 MINUTEN RAUW. "Maar het schaatsen op hoog niveau, de Olympische Spelen, dat is toch een droom van mij."

Carrièreswitch?

Hoewel Schouten het gevoel heeft nog niet alles uit haar schaatscarrière gehaald te hebben, denkt ze soms ook aan een andere discipline, vertelt ze. "Toevallig heb ik afgelopen maand wat wedstrijdjes op de fiets gedaan", vervolgt ze. Zo reed Schouten op Hemelvaartsdag de Ronde van Lekkerkerk, waar ze als eerst over de finish kwam. "Daardoor hebben er al wel bepaalde mensen gebeld, met de vraag of ik volgend jaar de overstap wilde maken naar het fietsen."

"Het is natuurlijk wel een mooie uitdaging", vertelt Schouten over de uitnodiging, al geeft ze aan dat ze er nog niet echt over nagedacht heeft. "Ik vind het schaatsen nog het mooiste wat er is."

Beluister de volledige aflevering van 30 MINUTEN RAUW met Irene Schouten hieronder of check hem in je favoriete podcastapp.

#14 - 30 MINUTEN RAUW met Irene Schouten (S10) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie