Podcast

Hoofd IC van Amsterdam UMC: 'Je moet niet-gevaccineerden de hand reiken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofd IC van Amsterdam UMC: 'Je moet niet-gevaccineerden de hand reiken'

Deze week is intensivist Prof. Dr. Armand Girbes, hoofd van de IC van het Amsterdam UMC te gast bij Op Z'n Kop. Samen met Marianne en Rick praat hij over de problemen die er zouden spelen op de IC's.

#43 - OP Z'N KOP! Met intensivist Prof. Dr. Armand Girbes - Op z’n Kop!

Hij weet namelijk als geen ander welke problemen er spelen op de IC's. Girbes vindt dat de gezondheidszorg in de coronaperiode wel wat innovatiever had kunnen zijn. "Kijk naar ondernemers, restauranthouders, mensen met winkels wat die tijdens de crisis allemaal gedaan hebben. En als ik dat vergelijk met de zorg dan frustreert mij dat."

Schaarste op de IC

Volgens Girbes moet de schaarste op de IC eerlijker verdeeld worden. Dat kan door een aantal IC-bedden te 'oormerken' voor coronapatiënten en dan keuzes maken. Dus als bij een patiënt duidelijk is dat de kans dat hij snel herstelt van Covid klein is, niet op de IC laten liggen maar apart behandelen. Op die manier kunnen er veel meer mensen behandeld worden volgens Girbes en kan ook de reguliere spoedeisende zorg doorgaan.

Kennis over het vak is een must

Verder pleit hij voor vakmanschap op het ministerie. "Ik wil niet denigrerend doen over politici, maar het is wel heel handig als je wat kennis over het vak hebt. Als ik Van Ark hoor die zich even heeft ingelezen, terwijl ik het mijn hele leven al doe. Dan denk ik: jongens, we moeten wel zorgen dat er voldoende kennis is."

Persconferentie van afgelopen dinsdag

Hoe kijkt hij aan tegen de persconferentie van afgelopen dinsdag? "Ik behandel erg veel mensen waarvan ik denk, dit is iets wat ze zichzelf aangedaan hebben. Waarom zou niet vaccineren erger zijn dan heel veel roken, erg ongezond leven en ernstig overgewicht hebben? Die discussie moeten we niet op die manier voeren. Al is het alleen maar omdat dat niet tot een oplossing leidt. Je moet mensen die zich niet laten vaccineren de hand reiken. De discussie moet gevoerd worden op basis van vertrouwen en dat mis ik."

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie