Podcast
EO

Bakermat: ‘Ik hoef niet religieus te zijn om psalmen in mijn muziek te stoppen’

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Bakermat: ‘Ik hoef niet religieus te zijn om psalmen in mijn muziek te stoppen’

In een nieuwe aflevering van Tekstuele Voorlichting heeft Martine ten Klooster Bakermat over de vloer. Even wennen voor Martine, want zo vaak komt elektronische muziek niet voorbij in de podcast. Ze duiken samen in zijn nieuwe single So Glad That The Lord, zijn doorbraakhit en psalmen.

Lodewijk Fluttert, beter bekend als Bakermat, brengt in 2012 zijn ep Zomer uit. Hij breekt in 2013 pas echt door met zijn hit One Day. Tien jaar, een platina plaat en een hele hoop tours later, brengt hij het nummer So Glad That The Lord uit. Wat is precies het verhaal achter dit nummer, en vanwaar de psalm?

Raken zonder morele boodschap

Aan Martine vertelt Fluttert dat hij de psalm heel willekeurig van het internet heeft geplukt. “Die psalm, dat is gewoon een Amerikaanse man die dat voor zijn eigen plezier in zijn woonkamer op zijn telefoon heeft opgenomen.” Zelf is hij niet per se religieus. “Maar in religie zit wel heel veel schoonheid. En in zo’n psalm zit heel veel schoonheid, dankbaarheid en nederigheid. Dat raakte me toen ik het hoorde.” Hij heeft de psalm zo’n 8 jaar geleden al gedownload, met het idee er ooit iets mee te gaan doen. Zijn doel? Een mooi nummer maken wat hem en hopelijk andere mensen raakt, zonder te denken aan morele, Christelijke boodschappen. “Ik hoef niet religieus te zijn om psalmen in mijn muziek te stoppen.”

Psalm in een nieuwe context

Martine geeft aan dat ze het bijzonder vindt hoe neutraal Fluttert over deze psalmen praat. Volgens haar ziet hij het meer als kunst. “Voor mij is het soms juist ingewikkeld, omdat al die dingen uit het Christelijk geloof mij heel veel moois hebben gebracht in het leven, maar het heeft ook vervelende dingen opgeleverd. Dingen waar ik al lang niet meer achter sta”, vertelt ze. Ze beaamt dat Fluttert het met dit nummer een beetje wegtrekt van de ervaringen die zij er zelf mee heeft. “Hij zet een psalm in een nieuwe context. Een heel neutrale. Kan dat? Het geeft stof tot nadenken.”

One Day

Fluttert heeft zijn eerste succes dus te danken aan zijn hit One Day uit 2013. In dit nummer zit de welbekende I Have A Dream-toespraak van Martin Luther King. Hij vertelt dat het idee voor dit nummer ontstaat in zijn studententijd, als hij voor zijn opleiding een bekende speech moet ontleden. “Ik merkte op dat de speech zelf eigenlijk een muziekstuk is. Hij heeft een hele mooie manier van spreken, heel melodieus.” Zo ontstaat het idee om dit nummer te gaan remixen. 10 jaar later heeft het nummer nog steeds grote impact. “Ik heb hem nu wel een paar 1000 keer gehoord, maar ik vind hem nog steeds bijzonder omdat het gewoon mijn leven heeft veranderd”, vervolgt Fluttert. “Het is echt een krachtige en hoopvolle speech.”

Luister hier de volledige aflevering terug:

#27 - BAKERMAT: ‘Ik hoef niet religieus te zijn om psalmen in mijn muziek te stoppen’ (S07) - Tekstuele Voorlichting

Tekstuele Voorlichting

In deze podcast duikt NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster in een betekenisvolle songtekst. Waarom raakt iets en welk verhaal zit erachter? In gesprek met de artiest kom je tot de antwoorden. Soms intiem, soms ontroerend, soms luchtig en soms vol gezelligheid. Altijd met nieuwsgierigheid, liefde voor muziek, oprechte interesse en jouw input.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone- of Android-telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie