Podcast

Blokhuis de Podcast: een onbelangrijke Grammy voor George Harrisons belangrijke plaat

  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: een onbelangrijke Grammy voor George Harrisons belangrijke plaat

Blokhuis: De Podcast staat deze week stil bij de uitreiking va de belangrijkste muziekprijzen ter wereld: de Grammy’s. We zouden het dan kunnen hebben over Silk Sonic, Olivia Rodrigo of over grote winnaar Jon Batiste, maar in de podcast van deze week staat Leo Blokhuis stil bij de winnaar in de goed verborgen categorie Best Boxed or Special Limited Edition Package: All Things Must Pass van George Harrison.

Voor Blokhuis is All Things Must Pass een van de interessantste werken van Harrison, die bekendstond als ‘de stille Beatle’. In de podcast vertelt hij alles over de totstandkoming van het album van misschien wel zijn favoriete bandlid. Harrison is soms ongelukkig met zijn rol binnen de band en wil graag meer ruimte om zijn eigen composities uit te werken. In de onlangs verschenen documentaire Get Back is te zien dat dit aanleiding was voor Harrison om uit de band te stappen. Deze worsteling komt ook terug op All Things Must Pass. Een aantal nummers van deze plaat schreef hij namelijk oorspronkelijk voor The Beatles. Blokhuis laat in zijn mini-college een paar voorbeelden horen van composities die helaas nooit het groepsoeuvre van de Fab Four haalden. En tegelijkertijd horen we ook kameraadschap terug in een muzikaal cadeau van Harrison aan zijn vriend John Lennon, dat óók in de Grammywinnende boxset te vinden is.

Natuurlijk heeft Harrison ook veel invloed gehad op heel veel songs van The Beatles. In deze aflevering zoomen we in op Something, waarvoor George Harrison zich liet inspireren door James Taylor en uiteindelijk écht op weg werd geholpen door John Lennon.

Wereldhit uit Marokko

Voor de Wereldhit trekken we deze week naar Marokko. 3FM-dj Ilhame Ajouaou spijkert Leo bij over de muzikale trends aldaar, de breedte van het muzikale landschap én laat horen hoe de lokale Marokkaanse muziek ook terugkomt in de dancemuziek in Nederland. Livemuziek komt deze week van éénmansband Graeme Jones, die met een loopstation zorgde voor zijn eigen begeleiding.

Dat, én de allerbeste releases, in de nieuwe Blokhuis: De Podcast. Beluister de aflevering hieronder of in je favoriete podcastapp!

#13 - George Harrison, Graeme James (live, muziek uit Marokko, Angel Olsen en Haunted Youth (S03) - Blokhuis de Podcast

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie