Podcast

Djurre de Haan: 'Randy Newman is één van mijn favoriete liedjesschrijvers'

foto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Djurre de Haan: 'Randy Newman is één van mijn favoriete liedjesschrijvers'

In een nieuwe aflevering van LiedjesLust spreekt Dolf Jansen met singer-songwriter Djurre de Haan, bekend als soloartiest onder de alias AWKWARD i.


Djurre schrijft melodisch rijke, maar bondige popliedjes en schuwt volwassen thematiek niet. Dat is terug te horen in zowel zijn gelaagde teksten als muziek. Daarnaast maakt hij ook muziek voor film, theater en televisie die nu zijn gebundeld in Monster en Freaks, Indiepop Voor Beginners.

'Het belangrijkste feit uit ons leven is dat we doodgaan'

"Randy Newman is een van mijn favoriete liedjesschrijvers", legt Djurre in LiedjesLust uit. "Ik vind Old Man een extra ontroerend liedje, omdat hij gebruikmaakt van de onbetrouwbare verteller. In dit geval zit het in de tekst verweven. Een zoon gaat naar de begrafenis van zijn vader en hij troost zijn dode vader voor het doodgaan. De vader heeft hem geleerd: 'Je hebt niemand nodig'. Waarom is er niemand op deze begrafenis? Door het onaangename hiervan is het extra ontroerend. Het is hard, maar we sterven allemaal alleen", vertelt De Haan. "Ik vind het erg troostrijk, omdat ik weet dat er niet tegen mij wordt gelogen. Iedereen worstelt met deze onaangename waarheid. Het belangrijkste feit uit ons leven is dat we doodgaan, daarom heb ik ook misschien wel AWKWARD i aangenomen. Ongemakkelijke ik. Het is een ongemakkelijke waarheid, maar het is wel waar. Ik wil ook dat iemand het mooi kan benoemen, zodat ik niet alleen ben."

Snel oordelen

Djurre schrijft soms in opdracht, maar is natuurlijk ook vrij om te schrijven voor AWKWARD i. Weet hij waar het vandaan komt? Een gedachte of een emotie? "Als ik wist waar het vandaan kwam, dan was ik productiever", legt hij uit. "Alles wat mij opvalt noteer ik, zodat ik het niet vergeet." Djurre kan later wel anders naar zijn geschreven werk kijken. Zo kan hij werk een paar maanden later, terwijl hij het eerst vreselijk vond, toch op zijn laatste album zetten. "Ik heb de content later toch in ander licht gezien of in andere context gestopt. Later dacht ik: 'Zo waardeloos was het niet'. Mensen hebben snel de neiging om snel te oordelen en dan komt de ego langs en maakt alles kapot en dat is natuurlijk funest voor de creativiteit." Vindt hij het lastig als muziek van anderen heel goed is? "Nee eigenlijk niet. Ik krijg juist zin om dan dingen te maken."

Djurre en Dolf praten verder in de podcast ook over Harry Bannink die op een ruisend cassettebandje een tekst van Rutger Kopland tot een prachtig liedje maakt.

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Liedjeslust:

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Jacqueline Govaert en Mr a balladeer", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

NPO Luister

Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire podcasts en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor iPhone of Android.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie