Podcast
PowNed

Ernst Kuipers in 30 MINUTEN RAUW: 'Eigenlijk geen politieke ambities'

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers in 30 MINUTEN RAUW: 'Eigenlijk geen politieke ambities'

In een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW praten Ruud de Wild en Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers over zijn familie, zijn onderzoek naar darmkanker en zijn carrièreswitch.

Ernst Kuipers groeide op in een groot gezin in Meppel. Hij studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, promoveerde op zijn onderzoek naar maagkanker en deed een postdoc in Nashville. Daarna werd hij in 2000 benoemd tot hoogleraar gastro-enterologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Maar nu kennen we hem als de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Darmkankeronderzoek

Kuipers was een van de hoofdrolspelers in de opzet van het Nederlands bevolkingsonderzoek naar darmkanker. En daar is hij trots op. Zijn eigen moeder kreeg te maken met de ziekte: "Mijn moeder had in eerste instantie darmkanker. Daarvan weten we nu wel dat, als je het tijdig opspoort, het heel goed behandelbaar is. En het is eigenlijk ook voor heel veel mensen te voorkomen."

Carrièreswitch

Tijdens de coronacrisis in Nederland verkreeg Kuipers grotere bekendheid als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Ik heb dingen gedaan binnen de landelijke organisatie van UMC’s. Heel erg op de achtergrond, tot COVID. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg, daar hadden mensen nog nooit van gehoord, maar het bestaat al heel lang."

In 2022 maakt hij de switch naar Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nadat Sigrid Kaag hem de positie aanbiedt. Eigenlijk was Kuipers iets heel anders van plan, zo vertelt hij in 30 MINUTEN RAUW dat hij eigenlijk geen politieke ambities had en van plan was om naar Canada of Australië te vertrekken.

#2 - 30 MINUTEN RAUW met Ernst Kuipers (S09) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie