Podcast
PowNed

Roel van Velzen verloor zijn vader aan kanker: 'Ik was maniakaal'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Roel van Velzen verloor zijn vader aan kanker: 'Ik was maniakaal'

Speciaal voor de KWF Collecteweek doopt Ruud de Wild 30
MINUTEN RAUW voor één week om tot 30 MINUTEN ROUW, waarin hij in gesprek gaat
met een BN’er die een dierbare is verloren aan kanker. In deze aflevering
spreekt Ruud met Roel van Velzen, wiens vader in 2017 overleed aan de ziekte.

"Ik wist niet waar je alvleesklier zit, maar ik wist wel: als je er kanker hebt dan is het klaar", vertelt Roel van Velzen over de diagnose die zijn vader in 2017 kreeg. "Het was heel snel duidelijk. Ze zeiden: 'Je hebt vijf maanden, maak er nog wat van.' Ze zaten er niet ver naast."

K-team

Voor de zanger achter hits als Baby Get Higher en When Summer Ends betekende het tragische nieuws dat hij alles in het teken van zijn vader zette. In 30 MINUTEN RAUW vertelt Van Velzen aan Ruud de Wild hoe hij het oppakte. "Ik ben enig kind, mijn vader had geen relatie, dus ik dacht: ik ga daar nu zijn. Ik heb letterlijk tegen mijn vrouw gezegd: 'Ik ben vanaf nu in Delft', waar hij woonde."

Samen met zijn oom en tante, die op de oncologie-afdeling van een ziekenhuis werkte, zette Van Velzen het zogenaamde K-team op. "K voor Kor, want zo heette mijn vader. En natuurlijk die andere k."

Druk op de relatie

Wat de periode na de diagnose van Van Velzens vader nog extra zwaar maakte, was het feit dat de vader van zijn toenmalige vrouw Marloes ook ziek werd. "Uiteindelijk zijn mijn vader en mijn schoonvader in dezelfde week overleden", vertelt hij. "Dat was heel heftig, ook omdat we allebei van de ander niet zo goed snapten hoe we daarmee bezig waren."

"Het waren beproevingen voor de relatie", vervolgt Van Velzen. "We delen vergelijkbaar verdriet, maar ik denk dat op dat moment de neuzen al niet dezelfde kant op stonden. Dat is wel heel verdrietig." Uiteindelijk ging het koppel in 2019 uit elkaar.

Wanneer Van Velzen terugkijkt op de periode, zou hij willen dat hij het anders had aangepakt. "Het was te maniakaal. Ik heb het goed willen doen naar m’n vader toe, maar er had veel meer nuance in kunnen zitten. Ik ben daarin doorgeschoten."

Hoe beleefde Van Velzen de laatste maanden met zijn vader, en veranderde het verlies zijn kijk op het leven? Luister de hele podcast hieronder:

30 MINUTEN ROUW met Roel van Velzen - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN ROUW

De speciale reeks 30 MINUTEN ROUW, een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 2, is vanaf maandag 5 september tot en met donderdag 8 september te beluisteren via de feed van 30 MINUTEN RAUW in Apple Podcast/iTunes, Spotify, Google Podcasts en de NPO Radio 2 app.

Ster advertentie
Ster advertentie