Podcast
PowNed

Caroline van der Plas in 30 Minuten RAUW: 'Ik ben niet de nieuwe Pim Fortuyn'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Caroline van der Plas in 30 Minuten RAUW: 'Ik ben niet de nieuwe Pim Fortuyn'

In de tiende aflevering van 30 MINUTEN RAUW praat Ruud de Wild met BoerBurgerBeweging-fractievoorzitter Caroline van der Plas over 60 worden, haar turbulente debuut in de Tweede Kamer en het afscheid van haar overleden man Jan.

"Bijna 56!", corrigeert Van der Plas Ruud als Ruud haar introduceert. Ze merkt op dat ze langzaam richting de 60 jaar kruipt, iets waar ze tegenop ziet. "60, dan word je echt wel een oudere in de beleving. Zo voelt het natuurlijk niet, want ik voel me nog steeds 30, bij wijze van spreken."

Verlies

In die 56 jaar is er een hoop gebeurd. Een indrukwekkende carrière, kinderen, en pijnlijke scheiding en het wegvallen van haar tweede man. "Ik weet nog heel goed, toen hij net was overleden, moest je formulieren invullen. En dan krijg je: 'wat is je status? Getrouwd, samenwonend, alleenstaand?' En ik moest eigenlijk 'alleenstaand' invullen. Maar ik dacht: ik ben niet alleenstaand! Ik ben weduwe. Ik heb iemand gehad van wie ik hield, en die is weg…"

Nog altijd is het een groot gemis. En dat ze de afgelopen jaren in de spotlights is komen te staan, maakt het weduwe zijn extra moeilijk. "Zijn leven zou natuurlijk ook enorm veranderd zijn. En daar zou ik het wel over willen hebben." Ook mist ze aan het einde van de dag vaak een uitlaatklep. "Hij was heel zorgzaam, had altijd een glaasje wijn klaarstaan als ik thuiskwam, of ‘s ochtends een kopje koffie, of ontbijt gemaakt."

Politiek succes

Want dat er veel over haar wordt gesproken, in positieve én negatieve zin, is een feit. Inmiddels is ze 2 jaar actief in de Tweede Kamer en was haar partij BBB de grote winnaar bij De Provinciale Statenverkiezingen van 2023. Ze gaat dus als een raket, maar op de vraag of ze zichzelf ziet als de nieuwe Pim Fortuyn, antwoordt ze stellig 'nee'. "Ik ben niet de nieuwe Pim Fortuyn. Voor mij is Pim Fortuyn toch nog op een iets hoger level. Hij was ook geletterd, had gestudeerd en was professor. Dat vind ik toch wel van een iets andere orde. Zijn populariteit was ook nog veel groter dan die van mij is."

Maar die bescheiden opstelling weerhoudt de BBB-voorvrouw er niet van groots te dromen. Het premierschap lonkt. En emotioneel gezien is Van der Plas er helemaal klaar voor. "Wel als ik een minister-president wordt die zich helemaal focust op Nederland", legt ze uit. "Als je minister-president bent, en je bent ook heel erg bezig met geopolitieke zaken, en heel veel in het buitenland, en in Nederland gebeuren er hele heftige dingen - heb ik het niet over rampen, maar wel het toeslagenschandaal, Groningen, wachtlijsten bij de GGZ, ouderen die in een luier moeten liggen omdat er niet genoeg zorgpersoneel is - en je dan met zoveel zaken op buitenlandgebied bezighouden, dat zou ik niet kunnen." Toch erkent ze dat het 'part of the job is. "Maar je zou daar ook iemand anders voor kunnen aanstellen. Zoals Luns vroeger deed, minister van Buitenlandse Zaken, die deed de politiek buiten Nederland."

#10 - 30 MINUTEN RAUW met Caroline van der Plas (S10) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie