Podcast

Peter van Rooijen: 'Ik zou willen loslaten dat je iets moet bereiken in het leven'

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter van Rooijen: 'Ik zou willen loslaten dat je iets moet bereiken in het leven'

In de podcast Liedjeslust gaat presentator Dolf Jansen samen met een muzikale gast op zoek naar dat grote gevoel dat alleen in liedjes gevangen kan worden. Deze week heeft Dolf singer-songwriter Peter van Rooijen te gast.

Het is een drukke en spannende periode voor de liedjesschrijver. Een goede week geleden ging zijn nieuwe voorstelling Liefde, dood en Bob Ross in première. Eind jaren 80, begin jaren 90 was Bob Ross zeer succesvol als televisieschilder. Ook in de huidige tijd wordt de televisieschilder nog zeer regelmatig aangehaald, met zijn iconische uitspraken als 'We don’t make mistakes, we just have happy accidents'. Voor Peter staat Bob Ross voor meer dan de schilder: "Voor mij staat Bob Ross voor het idee loslaten dat je iets zou moeten bereiken in het leven. Hij kon op zijn manier heel goed schilderen, maar wat hij de mensen meegaf was 'laat nou even los dat je een kunstenaar moet zijn, we gaan gewoon lekker schilderen. En dan zal je misschien wel verbaasd staan van wat je nog voor elkaar krijgt. Als je maar het idee loslaat dat je iets briljants moet maken.' Ik zou zo willen leven. Het hoogst haalbare staat op een voetstuk. Mensen willen op de top van de berg staan, terwijl je ook onderaan de berg gelukkig kan leven."

De vorige show van Peter van Rooijen Liefde, dood en zwaartekracht oogstte veel lof en werd in 2019 genomineerd voor de cabaret- en kleinkunstprijs Poelifinario. Hoewel Peter ook voor zijn nieuwe show weer mooie recensies krijgt, is er ook altijd wat kritiek. Na twaalf jaar in het vak is dat nog altijd iets dat Peter raakt. "Het kleinste beetje kritiek komt toch aan. Je hebt er heel hard voor gewerkt en dan zeggen mensen 'hét of een deel ervan is niet goed genoeg.' Als ik ergens aan begin en het afmaak, dan is het voor mij de moeite waard om dat te doen. Dan voelt het als een kindje. En daarvan zeggen ze dan dat het een beetje lelijk is."

Natuurlijk heeft Peter ook muziek meegenomen om met Dolf te bespreken, nummers waarvan de teksten hem raken. Zo wil hij graag Nebraska laten horen, van Bruce Springsteen. "Het is een murder song. Moord en dood is gevoelsmatig iets waar je niet bij kan met je gevoel en gedachten. Alles stopt daar, als een muur waar je tegenaan loopt. Bruce blijft helemaal weg bij de angst en afschuw en juist door dat te dien, kom je er het dichtste bij. Dat is wat ik onder andere zo sterk vind aan dit nummer."

Welke nummers singer-songwriter Peter van Rooijen nog meer heeft meegenomen, hoor je in de nieuwste aflevering van Liedjeslust.

Volg Liedjeslust op Spotify

Op Spotify vind je een lijst met álle nummers die zijn meegenomen door de gasten die bij Dolf zijn aangeschoven. Deze lijst vind je hier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie