Podcast

Liedjeslust met Gertjan van Hellemont: 'Helemaal af is een liedje nooit'

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Liedjeslust met Gertjan van Hellemont: 'Helemaal af is een liedje nooit'

In Liedjeslust gaat presentator Dolf Jansen samen met een muzikale gast op zoek naar dat grote gevoel dat alleen in liedjes gevangen kan worden, de vraag is dan ook of je Liedjes Lust?

Deze week ontvangt Dolf de Gentse singer-songwriter Gertjan van Hellemont die met Douglas Firs in de Belgische indie-scene een gevestigde naam is. Mede vanwege de sterrenformatie van de band met leden uit onder andere Balthazar en Magnus. Maar het hart van de band is Gertjan. Zo heeft hij het grootste gedeelte van het dit jaar verschenen vierde album Heart Of A Mother tot zijn rekening genomen. Een een doortastend album waarop Gertjan alle hoeken van zijn hart bloot durft te geven.

Een liedje is een start van een traject

Op de vraag of een liedje ooit af af is antwoordt Gertjan: "Nooit! Sinds dat ik het zo bekijk, vind ik het comfortabeler om te beslissen wanneer een plaat af is. Het is maar een versie van het liedje, maar dat is eigenlijk de start van een traject. En dan begin je het live te spelen dan verandert het weer. Bij sommige nummers zie je een verandering van betekenis doordat je zelf ouder wordt. Het nummer moet wel een bepaalde mate van 'afheid' hebben natuurlijk. Het moet goed genoeg zijn om te laten horen aan mensen en om het zelf mooi te vinden. Maar helemaal af zijn vind ik het nooit."

Een vriendschap is krachtiger dan een relatie

Een van de nummers die Gertjan mee heeft genomen komt van gospel en R&B legende Pops Staples. ‘’Als ik [Friendship] luister dan denk ik aan hoe krachtig een vriendschap kan zijn. Het is eigenlijk krachtiger dan een relatie met iemand hebben, omdat je het gevoel hebt dat een vriendschap langer loopt. […] Je kunt elkaar jaren niet zien, maar dat maakt niet uit. Bij een echte vriendschap voel je die vriendschap meteen weer als je samen komt. Dan pik je de draad gewoon weer op.

Gertjan vertelt ook in deze aflevering over een andere persoonlijke reden om Pops Staples te laten horen. Verder stelt hij Dolf voor aan Taylor Ashton en doet hij een boekje open over hoe het is om een emotioneel beladen song live uit te voeren.

Volg Liedjeslust op Spotify

Op Spotify vind je een lijst met álle nummers die zijn meegenomen door de gasten die bij Dolf zijn aangeschoven. Deze lijst vind je hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie