Podcast
PowNed

Ruud de Wild over 100 afleveringen 30 MINUTEN RAUW: 'Mensen hoeven zich bij mij niet te verantwoorden'

foto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruud de Wild over 100 afleveringen 30 MINUTEN RAUW: 'Mensen hoeven zich bij mij niet te verantwoorden'

Vandaag is de 100ste aflevering van 30 MINUTEN RAUW online gekomen. Hoog tijd om Ruud een aantal vragen te stellen over zijn podcast die hij sinds 2018 maakt.

In 30 MINUTEN RAUW stelt Ruud de Wild 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in de podcast.

Wat is het verhaal achter de kookwekker?

"We waren op zoek naar een titel, waarbij ik dacht dat je ‘in dertig minuten rauw werd gekookt’, maar dat was te lang. Daar hebben we 30 MINUTEN RAUW van gemaakt. En toen dacht ik: hey, daar hoort een kookwekker bij. Dat is lachen."

Wat maakt een gesprek rauw?

"Dat ik een elevator-pitch houd om iemand oprecht beter te leren kennen, zonder oordeel. En ik ben een vragensteller, geen journalist. Ik ben gewoon oprecht, vanuit mezelf. Mensen hoeven zich bij mij niet te verantwoorden, wat je bij journalisten wel moet."

Waarom 30 minuten en niet een uur?

"Bij BNR, zo kwam ik er op, om leuke gesprekken te hebben, hadden we een uur. Maar gesprekken waren heel vaak al na drie kwartier klaar. Dan moest je nog een kwartier over niks gaan praten. Ask My Anything was dat. Een half uurtje kan je lekker op weg naar huis, school, studie, in de trein, hardlopen, lekker weg luisteren. Het is lekker compact."

Welk antwoord van een gast was voor jou echt een verrassing?

"De laatste, met Bilal Wahib. Ik wilde eigenlijk ‘om het onderwerp heen’, om alle conflicten en ellende. Maar hij begon er steeds over. Sterker nog: hij liep helemaal leeg."

Luister hieronder naar de 100ste aflevering met Bilal Wahib:

#17 - 30 MINUTEN RAUW met Bilal Wahib (S08) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

Welke podcast uit de industrie had je graag zelf bedacht?

"Met het Oog op Morgen. Maar ze hadden me natuurlijk al lang moeten vragen. Als presentator."

Als je met een gast nog een tweede aflevering mocht maken, wie zou dit dan zijn en waarom?

"Anouk. Daar had ik nog wel een uur mee door kunnen praten. Die dertig minuten vlogen echt voorbij. We waren net aan elkaar gewend, en toen ging de wekker. Ik vond het echt een heel interessant gesprek met haar."

Luister hieronder naar de aflevering met Anouk:

#13 - 30 MINUTEN RAUW met Anouk (S08) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Luister hier naar alle afleveringen van 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie