Podcast
EO

Bazart-frontman Mathieu Terryn: 'Iedereen kan zijn eigen verhaal maken'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Bazart-frontman Mathieu Terryn: 'Iedereen kan zijn eigen verhaal maken'

In een nieuwe aflevering van Tekstuele Voorlichting praat Martine ten Klooster met Bazart-zanger Mathieu Terryn over de manier waarop de Belgische band te werk gaat, hun grote doorbraak met Goud en hun nieuwste single Geef Mij Alles.

Deze week gaat Martine met Tekstuele Voorlichting de grens over naar onze zuiderburen. Waar de Vlaamse band Bazart scoort met Nederlandstalige pop. De inspiratie voor hun muziek halen de bandleden dan weer uit het buitenland.

Bazart maakt "Engelstalige muziek maar dan in het Nederlands", vertelt Mathieu. Zelf luistert hij ook liever naar Engelstalige popsongs dan Nederlandse hits. "We zijn ooit begonnen met de intentie om muziek te maken die we zelf graag willen horen. Nou waren de dingen waar wij zelf graag naar luisterden niet Nederlandstalig, dus wij luisteren naar meer Engelstalige voorbeelden." Mathieu geeft zelfs toe dat hij een voorkeur heeft voor de Hollandse tongval. "Ik vind dat jullie klank veel mooier. Ik vind het veel meer leunen op het Engels."

Universele songteksten

Volgens Mathieu probeert Bazart altijd nummers te maken over universele thema’s. "Vaak ook gewoon heel breed, waardoor iedereen een beetje zijn eigen verhaal kan maken. Ik geef een soort van existentieel denkkader dat van mij komt, maar dat zij dan hun eigen verhalen en hun eigen herinneringen kunnen aanhaken."

De lyrics specifieker maken, heeft Mathieu naar eigen zeggen lang niet gedurfd. Maar daar komt binnenkort verandering in, vertelt de zanger. Hij hint op nieuwe muziek. "De volgende single die eraan komt, is eigenlijk heel specifiek in een thema geschreven. Maar wat Bazart Bazart maakt, is eigenlijk dat universele. Ik vind het leuk dat het voor mij een bepaalde lading dekt en voor u een helemaal andere lading."

Geen specifieke bedoeling achter de songtekst dus. Toch wil Martine samen met Mathieu in de lyrics van Geef Mij Alles duiken. "Wat vaak in teksten van Bazart zit, is die zoektocht en twijfels. En het leven is eigenlijk niet zo gemakkelijk en je hebt heel veel vragen daarover. Dus dat zit echt wel in die strofen voor mij; steeds opnieuw dezelfde vraag: hoe komt het dat wij hier naast elkaar verloren zijn? Samen naast elkaar op zoek zijn?

Luister hieronder naar de aflevering:

#14 - BAZART: ‘Mag ik in de GEZELLIGE GRIJZE ZONE?’ (S07) - Tekstuele Voorlichting

Tekstuele Voorlichting

In deze podcast duikt NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster in een betekenisvolle songtekst. Waarom raakt iets en welk verhaal zit erachter? In gesprek met de artiest kom je tot de antwoorden. Soms intiem, soms ontroerend, soms luchtig en soms vol gezelligheid. Altijd met nieuwsgierigheid, liefde voor muziek, oprechte interesse en jouw input.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie