Podcast
AVROTROS

Willem van Kooten & de broertjes Bolland: groot achter de schermen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Willem van Kooten & de broertjes Bolland: groot achter de schermen

Niet alleen artiesten als Golden Earring en Vengaboys hebben internationale successen gehad, ook achter de schermen zijn er Nederlandse succesverhalen te vertellen. In de laatste aflevering van het seizoen van De Nederpopcast spreken Carolien Borgers en Tim Treffers met platenbaas Willem van Kooten en de broertjes Bolland.

Carolien en Tim spreken een icoon in de Nederlandse radio- en muziekwereld: Willem van Kooten. Als DJ was hij onder de naam Joost den Draaijer een pionier in de radiowereld met zijn programma’s voor zeezender Veronica. Het is de man die bijvoorbeeld de Top 40 naar Nederland haalde, maar als oprichter van Red Bullet als platenbaas en uitgever uiteindelijk ook een gigantische stempel heeft gedrukt op de grootste Nederlandse hits in het buitenland. Over zijn visie, werkwijze, de ‘Wet van Van Kooten’ en het ontstaan van Stars on 45, dat een instant tophit werd over de hele wereld.

De broers Bolland

Ook interessant is het verhaal van Rob en Ferdi Bolland. De broers hebben als zingend duo in de jaren ’70 zelf succes, maar al vroeg willen ze hun imperium uitbreiden en gaan ze als producers aan de slag. Het opnemen van hun album The Domino Theory blijkt een belangrijk moment: het bevat You’re in the Army Now, eerst dus door de broers zelf opgenomen, dat uiteindelijk bij de legendarische band Status Quo terechtkomt en nog steeds een van hun meest iconische songs is.

Maar ze vertellen ook over de hits die ze schreven voor de Oostenrijkse zanger en rapper Falco en hoe Rob hem tijdens het inzingen soms letterlijk staande moest houden van de drank en de drugs. Oh, en waarom hebben ze ooit nee gezegd tegen een samenwerking met Céline Dion?

Iconen achter de schermen

Carolien en Tim vonden het belangrijk in deze serie ook een podium te bieden aan belangrijke spelers achter de schermen. Tim: “Er zijn sleutelpersonen achter de schermen die genoemd moesten worden. Willem van Kooten, een held binnen de radiowereld, hoort daar zeker bij. Hij heeft, zoals ‘ie het zelf zegt, de Nederlandse muziekscene destijds uit de middeleeuwen gehaald. Samen met Freddy Haayen heeft hij Nederlandse bandjes naar het buitenland gebracht, en met succes. Maar de broertjes Bolland zijn natuurlijk ook iconisch. En zo zijn er nog veel meer, maar we noemen er nog een aantal in de aflevering.”

#6 - Willem van Kooten & de broers Bolland: groot achter de schermen (S02) - De Nederpopcast

Playlist

Net zoals vorig seizoen heeft Tim bij dit seizoen weer een playlist gemaakt, waarin hij ditkeer de grootste buitenlandse hits van Nederlandse artiesten allertijden op een rijtje heeft gezet. Volg de playlist:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie