Podcast
BNNVARA

Henkjan Smits in Vinyl Vrijdag: 'Elke zondag draai ik The Beatles'

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Henkjan Smits in Vinyl Vrijdag: 'Elke zondag draai ik The Beatles'

In deze aflevering van Vinyl Vrijdag, heeft Wouter wat op te biechten aan Esther en luisteren ze naar de nieuwe plaat van Someone, het debuutalbum van de Nederlandse Robin Kester en het legendarisch album Dark Side Of The Moon van Pink Floyd dat opnieuw is uitgebracht vanwege het 50 jarig jubileum.

#9 - Someone, Navarone, Pink Floyd (S02) - Vinyl Vrijdag

Op zaterdag 22 april is Record Store Day! Als je nou een echte platenliefhebber bent dan kun je helemaal je lol op dit weekend, want diezelfde dag en ook de dag er na op zondag 23 april is er de grootste platenbeurs ter wereld in de Brabanthallen in Den Bosch, de Mega Record en CD Fair. Honderden verkopers staan daar met de meest bijzondere LP’s. Wouter en Eshter bellen hierover met Stephan, de organisator van deze beurs.

Nieuwe releases

  • Young Gun Silver Fox - Moonshine Voor deze eerste plaat van vandaag heeft Wouter een speciale 45 toeren adapter mee moeten nemen. Een ouderwetse single die op 9 maart uitgekomen is. Het voldoet precies aan de verwachting die je hebt bij Young Gun Silver Fox. Dit nummer staat niet op het album, dus er komt misschien ook wel een nieuw album van Young Gun Silver Fox.
  • Robin Kester - Honeycomb Shades is het debuutalbum van de Nederlandse Robin Kester. De langverwachte plaat krijgt in alle recensies alvast een lovend onthaal. Hele mooie, dromerige Indie Pop. Robin Kester toert in maart en april langs de Nederlandse clubs, op een double bill met Amber Arcade. "Honeycomb Shades is een prachtige, indrukwekkende plaat, waarmee ze ook buiten de landsgrenzen zomaar eens hoge ogen kan gaan gooien." Het leuke aan Robin Kester is dat ze live zo goed is. De muziek klinkt op plaat heel beheerst, maar live ontploft het helemaal met rockende finales en psychedelische gitaren die alle kanten op scheuren.
  • Pink Floyd - Dark Side Of The Moon Het is deze maand 50 jaar geleden dat dit album verscheen en betekende Pink Floyds doorbraak bij het grote publiek. Daarom verschijnt nu een box (€299,-) en los komt uit de niet eerder uitgebrachte live plaat uit en het boek. Maar los niet Dark Side Of The Moon zelf. Bassist Roger Waters componeerde de meeste nummers en nam vanaf dat moment de leidende rol binnen de groep op zich. Het album is tot op heden het derde best verkochte studioalbum aller tijden (na Thriller van Michael Jackson en Back in Black van AC/DC). De verkoopcijfers liggen tussen 50 en 70 miljoen verkochte exemplaren. Geproduceerd in Abbey Road, door Alan Parsons. Met de zeer kenmerkende hoes met prisma op de voorkant. Het was de laatste plaat die ze als vrienden hebben gemaakt.
  • Someone - Owls Someone heet eigenlijk Tessa Rose Jackson en komt uit Amsterdam. Owls is haar derde plaat en ze houdt er niet van om steeds hetzelfde te doen. Haar vorige plaat was best electronisch en dit is meer poppy. Maar wat Esther vooral heel tof aan haar vindt is dat ze van zo’n album echt een totaalplaatje maakt. Dat deed ze bij de vorig al, maar voor deze ontdekte ze een speciale techniek 'phenakistoscopes'. Dit zijn animatiedisks, bestaande uit meerdere, korte lopende animaties die tot leven komen wanneer ze op een draaitafel met 45 toeren in een donkere kamer worden rondgedraaid.
  • Navarone - V (5) is het vijfde album van Navarone. Het is ook precies tien jaar geleden dat Navarone het debuutalbum A Darker Shade Of White uitbracht. Met V gooit Navarone het muzikaal over een andere boeg. Sinds 2012 speelde de rockband op talloze grote podia en festivals in Nederland. Navarone stond in het voorprogramma van onder meer Golden Earring, Anouk in de Ziggo Dome en Bon Jovi in het Goffertpark in Nijmegen en speelde een uitverkochte eigen clubtour. Het proeven aan het grote mainstream-publiek smaakt naar meer, vertelde frontman Merijn van Haren. V is meer pop, meer piano en de nummers zijn meer mijn persoonlijke verhaal. Van V zijn al de singles Can’t Love, Keep On Running, Wire, Question Why en Come What May verschenen.

In de platenkast van Henkjan Smits

Deze week nemen wij een kijkje in de platenkast van Henkjan Smits. Zelf zegt hij dat hij als oude man is opgegroeid in het vinyl tijdperk en daarom erg blij is wat tijd te krijgen in de podcast. Wat hij heel slim heeft gedaan, is dat hij alle LP's die hij vroeger in zijn jongere jaren heeft gekocht, heeft bewaard. op alfabetische volgorde zelfs. Een standaard ritueel dat hij heeft, is dat er elke zondag The Beatles gedraaid moet worden. Een van zijn favoriete albums is Abbey Road, met als favoriete nummer Because.

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer erover te weten komen. Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingsdienst.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie