Podcast

Is radio wel geschikt voor muziekliefhebbers?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Is radio wel geschikt voor muziekliefhebbers?

Gert-Jan de Vries probeert in de podcast Keihard de Beste erachter te komen waarom radio klinkt zoals het klinkt. Zo ontdekt hij dat een radio-DJ zich niet druk wil maken over of het geluid te hard of te zacht is. Het geluid wordt zo afgestemd dat zijn stem zo goed mogelijk klinkt, maar het nadeel is dat hetzelfde geluid ook gebruikt wordt voor de muziek.

Zendermanagers nemen (in overleg) beslissingen over welk geluid ze willen laten horen, maar zij hebben weinig tijd en willen vooral opvallen in de content die ze maken. Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4: "Wie wil je bereiken, wat wil je doen? Je moet bijvoorbeeld ook mensen informeren. Het is veel breder dan puur naar die muziek luisteren."

In de praktijk

Geluid moet 'radio-klinken', maar wat is dat? "Je praat gewoon over een x-dosis aan multiband compressing. Pure vervorming. Dat wordt binnen de radiowereld als prettig ervaren", aldus broadcast-engineer Oscar Dekker.

Muziekliefhebbers

Is radio dan wel geschikt voor muziekliefhebbers? "Heel veel moderne en vooral dansmuziek wordt tegenwoordig geprocessed zoals het op de radio moet klinken, vervolgens wordt het daar nog een keer gedaan. Dan blijft er iets over waarvan je denkt 'is dat niet teveel van het goede?'", vraagt Radio-DJ Jeroen van Inkel zich af.

Keihard De Beste

In de 7-delige podcastserie Keihard de Beste (NPO Radio 2) bespreekt Gert-Jan de Vries samen met experts uit de muziek- en radiowereld het veranderende geluid van de radio.

Gert-Jan de Vries is 30 jaar werkzaam voor de landelijke radio en tv. Hij is muziekliefhebber en fanatiek radio- en podcastluisteraar. In 2018 werd hij genomineerd voor de International Emmy Award Nominee in de categorie tv-documentaire. De podcast Keihard de Beste is vanaf vandaag te beluisteren via NPORadio2.nl in de bekende podcastapps. Elke aflevering duurt 20 minuten.

Ster advertentie
Ster advertentie