Podcast
PowNed

Monic Hendrickx verloor jong haar vader: 'Wilde doen alsof het niet was gebeurd'

foto: KRO/NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Monic Hendrickx verloor jong haar vader: 'Wilde doen alsof het niet was gebeurd'

Speciaal voor de KWF Collecteweek doopt Ruud de Wild 30 MINUTEN RAUW voor één week om tot 30 MINUTEN ROUW, waarin hij in gesprek gaat met een BN’er die een dierbare is verloren aan de ziekte kanker. In deze aflevering is actrice en presentatrice Monic Hendrickx te gast.

Monic Hendrickx ken je waarschijnlijk door haar hoofdrol in de serie Penoza. In 2017 maakte Hendrickx haar debuut als presentatrice voor het spelprogramma Kroongetuige. Ruud heeft Monic uitgenodigd omdat zij op 13-jarige leeftijd haar vader, Joep Hendrickx, heeft verloren.

Impact op de familie

"Er is nooit tegen ons gezegd: 'papa is ziek en papa gaat dood.' Op een gegeven moment wisten we wel dat hij heel ziek was. Hij had heel veel pijn en slikte medicatie. Hij was daar van afgekickt omdat hij zich te suf voelde voor ons", vertelt Monic. De dood van haar vader heeft zich deels gevormd tot wie Monic is geworden. "Het roer ging niet meteen om, maar het heeft wel enorme invloed gehad. De intimiteit die er tussen mijn ouders was toen, hebben wij heel erg gevoeld. Ze voerden gesprekken over 'Jij moet verder'." Na het overlijden van haar vader, waren Monic, haar moeder, broer en zus op elkaar aangerekend. Ze zorgen voor elkaar. "We zeiden soms ook 'dit is beter dan een scheiding, want nu is er geen ruzie geweest."

Monic kon de dood van haar vader moeilijk accepteren: "Ik vond het vreselijk als mensen mij condoleerden. Ik wilde eigenlijk doen alsof het allemaal niet gebeurd was. Dat opvallen op die manier.. ik wilde het totaal niet voelen. In de jaren daarna heb ik heel veel gehuild, om mijn vader. Toen droomde ik ook heel veel over hem."

'Doodgaan doe je alleen'

Het overlijden van haar vader had een grote impact op het gezin. "Mijn moeder zei altijd 'doodgaan doe je alleen'", vertelt Monic. Haar moeder wilde daarom zo lang en goed mogelijk voor hem blijven zorgen. De vader van Monic overleed toen hij 49 was en Monic kan hem niet voorstellen als een oude man. "Ik heb zelf een dochter en vind het jammer dat ik hem niet aan haar kan voorstellen."

Wat had Monic haar vader nog willen zeggen? En waarom koos Monic ervoor om mee te doen aan het programma BN'ers in het Ziekenhuis na alles wat ze mee heeft gemaakt? Luister hieronder de volledige aflevering.

30 MINUTEN ROUW met Monic Hendrickx - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN ROUW

De speciale reeks 30 MINUTEN ROUW, een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 2, is vanaf maandag 5 september tot en met donderdag 8 september te beluisteren via de feed van 30 MINUTEN RAUW in Apple Podcast/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts en de NPO Radio 1 app.

Ster advertentie
Ster advertentie