Podcast

Jelle Paulusma over zijn werk na Daryll-Ann

foto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Jelle Paulusma over zijn werk na Daryll-Ann

In de podcast Liedjeslust gaat presentator Dolf Jansen samen met een muzikale gast op zoek naar dat grote gevoel dat alleen in liedjes gevangen kan worden. Deze week heeft Dolf de eer om de liedjeslust van Jelle Paulusma te ontleden.

In de jaren negentig maakte Jelle naam en faam met Darryll-Ann. De band, waarin Anne Soldaat en hij de muziek en teksten schreven, bracht een aantal sterke albums uit die ook buiten onze landsgrenzen op veel waardering konden rekenen. Na het uiteenvallen van Daryll-Ann ging Paulusma zijn eigen weg. Zo bracht hij in de jaren daaropvolgend een handjevol aan solo-albums uit waarin Jelle- al dan niet simultaan- zijn eigen muzikale comfort en grenzen op zoekt. Verder speelt Jelle in Her Majesty, een Nederlandse tributeband die zich tussen 2014 en 2018 toelegde op het uitvoeren van muziek van Crosby, Stills, Nash & Young.

Op zoek naar het absolute niets

Wanneer Jelle met een nieuw muzikaal project aan de slag gaat, moet alles daar voor wijken; "Het klinkt misschien heel zweverig, maar ik ga dan op zoek naar het absolute niets. Dan draai ik ook geen muziek en wil ik het ook niet horen. Het hoofd moet dan leeg zijn. En dat is ook minder leuk voor mijn vriendin, want ik ga niet zomaar random een nummertje schrijven, ik maak dan een plaat. En dan ga ik in m'n hoofd en ben ik een half jaar niet thuis zeg maar, maar ik heb gelukkig een vriendin die dat begrijpt."

'Ik kende alle teksten van The Smiths uit mijn hoofd'

Het eerste liedje dat Dolf met Jelle behandeld komt van The Smiths: There Is A Light That Never Goes Out. "Het nummer is enorm zwartgallig en tegelijk heel romantisch. Het heeft een mooie boodschap en ik heb wel eens gedacht in het verleden met m’n vriendin naast me in de auto, dat als we ons dan te pletter rijden, dat the pleasure, the privilege is mine", vertelt Jelle. "Ik kende destijds ook al die teksten van The Smiths uit mijn hoofd gek genoeg. Nu zoek je het allemaal op via het internet, maar indertijd was je afhankelijk van -als het een dubbele LP was- dat die teksten in de hoes stonden. Anders moest je het zelf maar uitzoeken." Jelle vindt het wel leuk om te weten waar een nummer over gaat. "Kijk, in eerste instantie luister je naar de muziek, en naar het liedje, de klanken en je pakt wel eens ergens een zin op, maar na verloop van tijd vind ik het wel leuk om te weten waar het nummer zo’n beetje over gaat. Door The Smiths ben ik ook Yeats en Keats gaan lezen, omdat Morrisey dat noemde in een tekst, weet je wel. De manier waarop Morrisey die teksten schrijft is poëtisch, maar nooit ver gezocht. Het zijn geen vage beelden het is allemaal heel duidelijk."

Naast The Smiths neemt Jelle een van Dolfs favoriete artiesten mee in de vorm van Loudon Wainwright III en vertelt Jelle waarom hij tegenwoordig toch liever met de auto naar optredens rijdt in plaats van met z'n allen in het busje van de band.

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Liedjeslust:

Tracklist:
The Smiths - There Is A Light That Never Goes Out
Paulusma - Mornin’ Coffee
Loudon Wainwright III - Lullaby
The Head And The Heart - Library Magic

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Jacqueline Govaert en Mr a balladeer", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

NPO Luister

Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire podcasts en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor iPhone of Android.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie