Podcast

Zijn wetenschappelijke innovaties de oplossing voor het stikstofprobleem?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn wetenschappelijke innovaties de oplossing voor het stikstofprobleem?

In een nieuwe aflevering van Op z'n Kop! praten Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen over het stikstofprobleem.

Goed nieuws: prof. Johan Sanders en Carla Soesbergen-Kuipers van de werkgroep Stikstof hadden deze week een gesprek met Landbouw-minister Christianne van der Wal over mogelijke oplossingen van het stikstofdossier. Door innovaties, bijvoorbeeld bepaalde eiwitten in veevoer, meer lokaal maatwerk en samenwerking kan de stikstofuitstoot drastisch ingeperkt worden en tegelijkertijd ook andere dossiers als de CO2-uitstoot en ontwikkeling van biogas worden aangepakt.

Dat er 'iets' aan de stikstofuitstoot gedaan moet worden is wel duidelijk. Volgens Sanders is het belangrijk om zowel te kijken naar wat financieel haalbaar is, als wat voor het milieu belangrijk is en het aanbieden van nieuwe verdienmodellen voor boeren. People, planet, profit, dus. "Als één van de p's niet aanwezig is, is de kans op mislukken groot", zegt hij in Op z'n Kop.

Wetenschappelijke ontwikkelingen kunnen ons daarbij helpen, bijvoorbeeld in het veevoer: "In veevoer zitten stoffen die nuttig zijn voor dieren, maar ook die giftig zijn en die ze dus uitstoten. Als je die uit elkaar kunt halen, kun je een dier een veel beter en efficiënter dieet voorschotelen."

Klinkt logisch: dan heb je nog steeds uitstoot maar wel heel veel minder dan eerst het geval was. Deze technieken zijn nog in ontwikkeling en worden nu op kleine schaal, maar kunnen binnenkort hopelijk in de praktijk gebracht worden. Daarnaast pleit Soesbergen-Kuipers voor meer lokaal maatwerk maar ook bioraffinage en kringlooplandbouw, kunnen een oplossing bieden.

Gaat onze minister Van der Wal hier wat mee doen? Volgens Sanders en Soesbergen-Kuipers was ze zeer geïnteresseerd in de oplossingen. "Ik heb het gevoel dat we eruit gaan komen maar dat de bigger picture nog beter uitgelegd moeten worden", denkt Sanders. Volgens Rick van Velthuysen is dat sowieso een probleem: "Op het ministerie hebben ambtenaren geen kennis en snappen ze zelf niet waar het over gaat." Soesbergen-Kuipers: "Ik merk overal strijd. We moeten verbinden, we moeten het samen doen op deze aardkloot en dus ook in Nederland."

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Op Z'n Kop!:

#72 - OP Z'N KOP! Met prof. Johan Sanders en Carla Soesbergen-Kuipers (werkgroep Stikstof) - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie