Podcast

Atze de Vrieze praat met kernleden van popgroepje Aqua over Barbie Girl

foto: screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Atze de Vrieze praat met kernleden van popgroepje Aqua over Barbie Girl

In de popgeschiedenis duiken af en toe opmerkelijke tracks op in de hitlijsten. In de nieuwe reeks van Weird Hit Wonder duikt Atze de Vrieze in de verhalen achter die buitenbeentjes.

Iets irritants

“Heel veel van die nummers hebben iets irritants, iets geks”, vertelt De Vrieze. “Dat geldt voor mij voor de happy hardcore, maar ook zeker voor een nummer als Barbie Girl. Dat is natuurlijk een van de meest irritante nummers ooit gemaakt. Volgens mij heeft Aqua daar zelfs ooit een award voor gekregen: het meest irritante nummer aller tijden. Die hebben ze trots in ontvangst genomen.”

En hoewel die nummers dus vaak het geduld van de luisteraar testen, zitten er vrijwel altijd interessante verhalen achter. “Uiteindelijk ben ik ook oprecht geïnteresseerd: ik neem die verhalen en die liedjes serieus”, legt de popjournalist uit. “Want veel van die liedjes zeggen iets over wat er in die tijd gebeurde, het zijn reacties op heersende stromingen: ze voelen als een bevrijding uit het keurslijf van wat op dat moment cool is.”

Als je er iets beter naar kijkt is Barbie Girl eigenlijk een punkliedje vermomd als knalroze plastic pop. En Aqua mag dan een plastic popgroepje lijken, zelf zien ze zichzelf als een organische band, die bijna dertig jaar later nog steeds bestaat. Atze de Vrieze sprak met alle drie de kernleden, kale rapper René, de producer met de stekels, Søren, en natuurlijk met de enige echte Barbie Girl zelf, Lene.

Luister hieronder naar de nieuwe aflevering van Weird Hit Wonder:


#8 - Aqua - Barbie Girl - Weird Hit Wonder

Weird Hit Wonder

VPRO 3voor12 en NPO Radio 2 brengen met de podcast Weird Hit Wonder een ode aan merkwaardige hits. Aan liedjes die raar zijn, of waarvan het raar is dat het überhaupt hits waren. Liedjes die je nu niet zo snel meer op zal zetten, maar die ooit onwaarschijnlijk populair waren. In de podcast vertelt muziekjournalist Atze de Vrieze (3voor12) de vrolijke verhalen achter bijzondere hits.

Check hier meer podcasts van NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie