Podcast
PowNed

Stefan Stasse in 30 MINUTEN RAUW: 'Ik kom echt uit een theater-familie'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Stefan Stasse in 30 MINUTEN RAUW: 'Ik kom echt uit een theater-familie'

In deze extra aflevering van 30 MINUTEN RAUW spreekt Ruud de Wild met collega Stefan Stasse!

“Ik kom echt uit een theater-familie, mijn vader en moeder waren beide toneelspelers. Mijn oma deed operette. En mijn neefjes zijn de Schimscheimers, die speelden echt overal en nergens", vertelt Stefan. Het is dan ook niet gek dat Stefan zelf ook de kleinkunst in wilde. “Ik wilde altijd groot worden in kleinkunst, maar ik durfde dat niet.” Na wikken en wegen vindt Stefan zich in een theatercollectief Pinter met zijn vrienden. “Ik was daar heel erg geïnteresseerd in, in Pinter. En het klinkt natuurlijk allemaal heel erg serieus.” Uiteindelijk heeft een vriend van Stefan hem overgehaald om tóch zijn droom te volgen en de theaterschool . “En toen ben ik naar Maastricht gegaan voor de Toneelacademie.”

'Leuke jongen'

Naast acteren is Stefan Stasse natuurlijk ook groot fan van radio. Hij rolt al snel een eigen radioprogramma in op 3 bij KRO-NCRV met de titel Popeye. “In een keer was ik dj. Hoe ga ik dit doen?”, vertelt hij in de podcastaflevering. Door te doen alsof hij een rol in een stuk speelt, weet Stefan zijn weg weer te vinden. “Ik speel dit. Dat voelde goed.” Wanneer Stefan dan ook in de studio zit voelt het voor hem alsof hij een voorstelling geeft. 'Dus het maakt eigenlijk niet uit of je naar het theater gaat of naar de radio?', vraagt Ruud zich af. "Nee maakt niks uit. Ik weet nog toen ik Frits Spits voor het eerst zag, toen wist ik niet eens dat hij Frits Ritmeester heet. Spits is zijn acteursnaam eigenlijk. Ik zag hem op de redactie de lift in gaan en het was net alsof hij transformeerde naarmate de lift naar beneden ging. Maar als je tegen Frits zou zeggen: ‘Jij speelt een rol.’ Dat vindt hij niet leuk.” Stefan vertelt dat hij er zelf erg bewust van is dat hij dit ook doet. “Het is maar op welk podium je staat. Je hebt wel zes of zeven podia per dag. Als ik in de winkel ben, ben ik ook weer een ander figuur.” Op de radio probeert Stefan een ‘leuke jongen’ te zijn. “Ik moet mezelf verbeelden dat ik denk 'dat is een leuke jongen, die zou ik ook wel leuk vinden om naar te luisteren.'”

Ongemakkelijkheid

Door de jaren heen heeft Stefan al veel erkenning gekregen voor zijn werk. Hij wint onder andere De Gouden RadioRing, de Zilveren Reissmicrofoon en de Marconi Oeuvre Award. “Het is fijn, maar het is ook een beetje dubbel. Aan de ene kant schaam ik mij ook ergens.” Maar waar die schaamte vandaan komt weet Stefan niet. Tijdens interviews voelt hij zich gewoon erg ongemakkelijk. “Er gaan veel te veel dingen door mijn hoofd, ben ik dan wel spontaan genoeg?”

Is Stefan een familieman? En is hij bang voor dood? Luister hieronder naar het hele gesprek tussen Stefan en Ruud:

#7 - 30 MINUTEN RAUW met Stefan Stasse (S11) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

Stefan Stasse naar NPO Radio 5

Op 21 december presenteert hij voor de laatste keer De Staat van Stasse op NPO Radio 2. In januari begint hij met ‘The Magical Mystery Tour’ in het weekend van NPO Radio 5.

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie