Podcast

Waarom klinkt radio zoals het klinkt?

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom klinkt radio zoals het klinkt?

In de eerste aflevering van de podcast Keihard De Beste vindt Gert-Jan de Vries, maker van deze serie, een aantal cassettebandjes op zijn zolder met oude radioprogramma's uit de jaren 70 en 80. Het valt hem op dat het geluid van de radio toen heel anders klonk dan nu. Voor hem een reden om een zoektocht te starten naar het veranderde geluid van de radio in Nederland.


Muziekliefhebber Gert-Jan de Vries dacht na het luisteren van de oude opnames eerst dat het aan hem lag, maar nadat hij van Frits Spits eenzelfde vaststelling hoort start hij een serieus onderzoek. Want: er luisteren vandaag de dag zo'n dertien miljoen mensen naar de radio, waarom klinkt het geluid op de radio dan tegenwoordig zo beroerd? In de podcastserie Keihard de Beste probeert hij daar samen met experts uit de muziek- en radiowereld een antwoord op te vinden.

Hij begint zijn verhaal bij de geschiedenis van opnametechnieken en praat samen met Godfried van Run (de ongekroonde voice-over koning) over het vervormen van geluid bij het opnemen. Daar waren drie technieken voor: compressie, limiting en clipping. De eerste twee waren belangrijk om technische redenen: om muzikanten (die soms harder, dan weer zachter zongen) in bedwang te houden en om storingen te voorkomen.

Keihard De Beste

In de 7-delige podcastserie Keihard de Beste (NPO Radio 2) bespreekt Gert-Jan de Vries samen met experts uit de muziek- en radiowereld het veranderende geluid van de radio.

Gert-Jan de Vries is 30 jaar werkzaam voor de landelijke radio en tv. Hij is muziekliefhebber en fanatiek radio- en podcastluisteraar. In 2018 werd hij genomineerd voor de International Emmy Award Nominee in de categorie tv-documentaire. De podcast Keihard de Beste is vanaf vandaag te beluisteren via NPORadio2.nl in de bekende podcastapps. Elke aflevering duurt 20 minuten.

Luister hieronder naar de eerste aflevering:

Luister hier meer afleveringen terug van Keihard De Beste.

NPO Luister

Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire podcasts en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor iPhone of Android.

Foto omslag: PowNed

Ster advertentie
Ster advertentie