Podcast

Hoe kan radiogeluid worden verbeterd?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan radiogeluid worden verbeterd?

Muziek op de radio klinkt anders dan normaal. In de nieuwe aflevering van Keihard de Beste wordt uitgelegd dat er een elektronisch sausje over de muziek wordt gegoten: het is pure vervorming, maar dat wordt binnen de radiowereld als prettig ervaren.


Radiomakers zijn bang om luisteraars te verliezen. Maar is dat wel terecht? Gert-Jan de Vries komt er in de laatste aflevering van de podcast Keihard de Beste achter dat de inhoud van radioprogramma's een veel belangrijkere rol speelt. Bovendien: geluid dat constant op hetzelfde niveau en klank wordt afgespeeld wordt door ons brein als ruis ervaren. Daarom is het ook zo raar dat radiomakers geluid 'radio willen laten klinken'. Dynamiek is belangrijk om onze aandacht erbij te houden. Maar radio is ook showbizz. Om dat goed te doen heb je wel audio-processing nodig, legt radio-dj Jeroen van Inkel uit.

Stapje terug

Is er dan een oplossing om het radiogeluid te verbeteren? Jazeker, radiomakers zouden een stapje terug moeten doen, voordat we straks een hele generatie luisteraars opleiden die niet meer weten hoe muziek echt klinkt. De luisteraar zou zelf een keuze moeten kunnen maken: je hebt tenslotte ook klankregeling (hoger, lager, meer of minder bas) dat zou ook voor compressing moeten kunnen.

Reset

Het is misschien wel tijd voor een grote reset onder radiostations, gekoppeld aan een onderzoek onder de luisteraars: "Radiostations zijn hun referentiekader kwijtgeraakt. Gelukkig is die weer makkelijk terug te vinden: de referentie is namelijk de muziek."

Beluister de hele aflevering hieronder:

Luister hier naar alle afleveringen van Keihard de Beste.

NPO Luister

Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire podcasts en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor iPhone of Android.

Ster advertentie
Ster advertentie