Podcast
BNNVARA

Deze week in Vinyl Vrijdag: Tim Knol, Fleetwood Mac en Elvis Presley

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze week in Vinyl Vrijdag: Tim Knol, Fleetwood Mac en Elvis Presley

Elke week nemen NPO Radio 2 DJ-Wouter van der Goes en Esther Vollebregt van Record Store Day je mee in de wereld van vinyl. In deze aflevering bellen ze met Tim Knol, luisteren ze naar Fleetwood Mac, Hozier en Elvis Presley en Spreken ze NOS-collega Dieuwke Teertstra over haar favoriete plaat.

#24 - Tim Knol, Fleetwood Mac, Hozier en Elvis Presley (S02) - Vinyl Vrijdag

Wouter en Esther beginnen deze podcast met een belletje met singer-songwriter Tim Knol. Ze bespreken met hem zijn nieuwe album Long Live Your Friends. Dit album is voor Tim een soort van onverwacht kindje, maar niet minder welkom. Het is samen met vriend en producer Sam Verbeek geschreven in een maand tijd. Dat is voor hem een nieuwe manier van werken en daarom dus ook onverwachts dat het plots een heel album is geworden. Volgens Wouter is dat inderdaad een grappig contrast met andere singer-songwriters, die soms maanden op het strand van Los Angeles moeten zitten om een album te schrijven.

Wil je het gesprek met Tim horen? Luister dan de nieuwe aflevering van Vinyl Vrijdag in de favoriete streamingdienst.

Besproken releases

  • Fleetwood Mac - Rumours Live Deze LP bevat een registratie van de energieke openingsavond van de tour van de band in The Forum op 29 augustus 1977. Het was een optreden van bijna 90 minuten en het bevat live opnames van Rumours en Fleetwood Mac, dat uitkwam in 1975. Het eerste van het concert dat live werd uitgebracht is ‘Gold Dust Woman’ en deze stond als bonustrack op Live: Deluxe Edition. De andere 17 nummers zijn nog nooit eerder uitgebracht.
  • Hozier - Unreal Unearth Het betreft een dubbel abum op 2x12” 140 grams zwart vinyl. Deze LP is van de Ierse Singer-songwriter Andrew Hozier-Byrne. Hij brak door met ‘Take Me To Church’ van zijn EP in 2013. Ook zijn debuutalbum in 2014 viel in de smaak. Uiteindelijk heeft hij 5 jaar gewacht met het uitbrengen van zijn tweede album. Hij zei eerder in een interview dat hij 12 tot 18 maanden aan 1 lied kan werken. Voor zijn derde album vond Hozier inspiratie in een oud geschrift uit de 14e eeuw van Dante Alighieri dat 'de Goddelijke Komedie' heet. Zo gaat Francesca over een Florentijnse adellijke dame. Dit lied verscheen als single in mei. Daarvoor komt de single 'Eat Your Young' uit als voorproefje van het album Unreal Unearth. Volgens Esther is het een heerlijk luisteralbum om vanaf nummer 1 aan te zetten.
  • Elvis Presley - Aloha From Hawaii via Satellite (50th ann) Het is dit jaar 50 jaar geleden dat het beroemde Aloha From Hawaii Via Satellite concert plaatsvond. De originele dubbelaar is opnieuw gemixt. Er staan nummers op als ‘Suspicious Minds’, ‘Burning love’, Can’t Help Falling In Love’, ‘Blue Suede Shoes’ en ‘I Can’t Stop Loving You’. Het betreft een 2LP. Bij het concert keken destijds bijna anderhalf miljard mensen naar The King die dacht dat hij met zijn Aloha From Hawaii zijn comeback zou maken. Achteraf bleek dit het begin van zijn afscheidstournee. Het was het eerste concert in de geschiedenis dat wereldwijd via de satelliet werd uitgezonden. Na Aloha From Hawaii ging het bergafwaarts met The King. Nog in hetzelfde jaar gingen Priscilla en Elvis uit elkaar, waarna Elvis zich volledig overgaf aan zijn onbedwingbare eetneiging. Dat alles leidde tot een enorme gewichtstoename en gebruik van drugs, pijnstillers en slaapmiddelen. Een combinatie die hem op 16 augustus 1977 fataal werd.

In de platenkast van Dieuwke Teertstra

Elke week nemen Wouter en Esther een kijkje in de platenkast van een bekende vinylliefhebber. Deze week nemen Wouter en Esther een bezoekje aan de platenkast van NOS-collega en presentatrice van het NPO Radio 1 programma Nieuws en Co, Dieuwke Teertstra. Ze vertelt dat haar favoriete plaat er eentje is van Kacey Musgraves, Golden Hour uit 2018. In Nederland is zij helemaal niet zo bekend, maar in Amerika (haar thuisland) staat ze op dit moment zelfs op #1. Ze mixt haar country liedjes met pop en zo is het volgens Dieuwke erg toegankelijk: "Soms is het dansbaar, soms is het ontroerend. Haar stem is zo prachtig en helder, het raakt mij elke keer."

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer te weten komen de keuze van Dieuwke? Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingdienst.

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie