Podcast

Blokhuis de Podcast: Eric Carmen was meer dan alleen All By Myself

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Eric Carmen was meer dan alleen All By Myself

Eric Carmen staat vooral bekend om zijn single All By Myself, maar door het overlijden van Carmen in maart dit jaar staat Blokhuis deze aflevering stil bij de vele malen grotere carrière van de Amerikaanse singer-songwriter. Zijn solo-carriere maar ook zijn tijd met de band The Raspberries.

In zijn tienerjaren kreeg hij pianoles en leerde hij, met behulp van wat Beatles platen, zichzelf gitaar spelen. Zijn tante speelde in het Cleveland Orchestra en gaf Carmen op zijn zesde vioolles. Deze klassieke achtergrond zou later in zijn solocarrière nog naar voren komen.

Voordat Carmen solo ging en hits zoals All By Myself en Hungry Eyes maakte, stond hij bekend door zijn deelname aan de band The Raspberries. Opgericht in begin jaren 70, de tijd van de prog rock en fm rock, maar de Raspberries grijpen terug naar hun helden uit de 60’s waaronder de Beatles, als te laat geboren Beatmuziekanten. De muziek die ze maakten werd bestempeld als ‘power pop’, en ondanks dat ze niet de eerste waren met dit genre, worden ze wel gezien als de grondleggers ervan.

John Lennon en Bruce Springsteen

De muziek van The Raspberries werd door andere artiesten erg gewaardeerd. Zo gaat er zelfs het hardnekkige gerucht dat John Lennon meegeholpen heeft aan het nummer Overnight Sensation. Over datzelfde nummer zei Bruce Springsteen dit: ‘Overnight Sensation is one of the greatest little popopera’s anybody ever did’. En zelfs de drummer van Springsteen zegt dat hij geïnspireerd is door de drumstijl van de drummer van The Raspberries, Michael McBride.

Na het vierde album vallen The Raspberries uit elkaar, waar Carmen een duidelijke reden voor geeft: “Critics liked us, girles liked us, but their 18 years old album buying brothers said no.” Carmen gaat solo verder met totaal andere muziek en in 1985 besluit hij alleen nog maar liedjes voor anderen te schrijven, totdat er iemand belt voor een nummer in Dirty Dancing.

Wil je meer horen over Eric Carmens solocarrière en hoe hij het zo kwam dat hij Hungry Eyes in Dirty Dancing mocht zingen? Dat hoor je in de nieuwste aflevering van Blokhuis de Podcast.

#13 - Eric Carmen, van Raspberries naar Rachmaninov (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie