Podcast
BNNVARA

Luister nu de nieuwe Vinyl Vrijdag met onder andere Inhaler, Bow Wow Wow en Andy Shauf

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Luister nu de nieuwe Vinyl Vrijdag met onder andere Inhaler, Bow Wow Wow en Andy Shauf

Het is weer vrijdag, oftewel Vinyl Vrijdag! Elke week bespreken NPO Radio 2-DJ Wouter van der Goes en Esther Vollebregt van Record Store Day Nederland in deze podcast de beste vinylreleases en interessant vinyl nieuws. Ook nemen zij elke week een kijkje in de platenkast van een bekende vinylliefhebber, met deze keer: Ed Struijlaard.

#6 - Inhaler, Bow Wow Wow, Andy Shauf (S02) - Vinyl Vrijdag

Vandaag is de releaselijst bekendgemaakt van Record Store Day, waar Esther voor werkt. Een lijst van meer dan 300 exclusieve titels, die uit gaan komen. Voor Eshter is het dus een drukke periode. 22 april is Record Store Day. Het grootste vinylfeest van het jaar, in alle platenzaken van Nederland. Op die dag gaan veel vinylliefhebbers het land door om de meest speciale platen te kopen, maar door de vaak maar beperkte oplage eindigt het voor Wouter vaak in veel frustratie en een toch een lege spaarpot, verteld hij lachend.

Vinylreleases

  • Bow Wow Wow - When The Going Get Tough, The Tough Get Going Het tweede studioalbum van de Engelse new wave band Bow Wow Wow, oorspronkelijk uitgebracht in 1983. Het werd geproduceerd door Mike Chapman, die eerder samenwerkte met onder andere Pat Benatar en Blondie. Het is het laatste album met alle vier de originele leden van de band en het eerste album waaraan geen andere schrijvers dan de bandleden hebben meegewerkt. De eerste single, "Do You Wanna Hold Me?", Bereikte nummer 47 in het Verenigd Koninkrijk, maar deed het het beste in de Nederlandse hitlijsten, waar het piekte op nummer 3. Met behulp van een video die intensief werd gedraaid op MTV, behaalde het nummer succes in de Verenigde Staten.
    When the Going Gets Tough, the Tough Get Going is beschikbaar als een 40-jarig jubileumeditie van 1000 individueel genummerde exemplaren op doorzichtig roze vinyl en bevat een inlegvel.
  • Andy Shauf - Norm Andy Shauf is een singer-songwriter uit Canada en hoewel je het waarschijnlijk niet kent is dit alweer z’n zevende plaat, Norm. Er staan twaalf prachtige liedjes op met een beetje zoete melodieën en mooie teksten. Het is een beetje een conceptplaat: Hij zingt over het verzonnen karakter Norm dat gaandeweg steeds meer sinistere trekjes vertoont, met een stem die vaak doet denken aan Angel Olsen. Van opener Wasted On You tot het afsluitende All Of My Love neemt Shauf je mee in een warm bad van synths.
  • Inhaler - Cuts & Bruises "Ik weet niet of Elijah Hewson er moe van wordt dat zijn beroemde vader (ja, Bono) in ieder artikel aangehaald wordt, maar wat wil je als je niet alleen qua uiterlijk maar ook qua stem erg veel op hem lijkt", verteld Eshter. Het gaat hier namelijk om de zoon van Bono. Met zijn debuutalbum It Won’t Always Be Like This weet hij met zijn band Inhaler terecht indruk te maken en het album is zowel in het Verenigd Koninkrijk als in thuisland Ierland nummer 1. Er volgde een forse tournee waarna de band in Dublin ging werken aan een nieuw album. Dankzij de ervaring die ze tijdens de vele optredens opgedaan hebben ging het schrijven van nieuw materiaal in de vorm van jamsessies heel vloeiend. Producer Antony Genn weet hoe de band moet klinken en Cuts & Bruises is dan ook een waardige tweede plaat geworden.
  • Montis, Goudsmit & Directie - Root Up Binnen enkele jaren zijn Montis, Goudsmit & Directie dé souljazz sensatie van Nederland geworden. Nog voordat hun debuut album Taste of Culture in december 2019 verscheen werd de band al in binnen- en buitenland geboekt, daar zorgde de reputatie van de drie bandleden wel voor. Dankzij hun tv-bekendheid, prestigieuze prijzen en grote oeuvre werden de heren direct door een breed publiek in de harten gesloten.

In de platenkast van Ed Struijlaard

Ed was als kind al veel aan het snuffelen in de platenkast van mijn moeder. Daar vond hij onder andere The Beatles en Led Zeppelin, geweldig vond hij dit. Toen hij groter werd en zijn eigen muzieksmaak aan het creëren was ging hij zich ook verdiepen in vinyl en kwam hij al gauw Eric Clapton tegen. Op dit moment toert Ed zelfs in het theater en heeft het onder andere over Eric Clapton. Voor vandaag kiest Ed Malted Milk om te laten horen in de podcast.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie