Podcast
PowNed

Kalvijn in 30 MINUTEN RAUW: 'Ik ben in YouTube-jaren wel een aardige dinosaurus'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Kalvijn in 30 MINUTEN RAUW: 'Ik ben in YouTube-jaren wel een aardige dinosaurus'

In de zesde aflevering van het nieuwe seizoen van 30 MINUTEN RAUW gaat Ruud de Wild in gesprek met influencer en presentator Kalvijn over zijn rise to fame op YouTube, zijn nuchtere familie en de overstap naar televisie.

YouTuber Kelvin Boerma gaat al meer dan 10 jaar door het leven als Kalvijn. In 2010 begint hij een eigen YouTube-kanaal, maar de gebruikersnaam Kelvin is al bezet "en toen had ik op school net les over Luther en Calvijn", legt hij uit. En zo wordt zijn alter ego vernoemd naar de laatstgenoemde protestant, "alleen dan met een K".

Dino op YouTube

"Ik ben in YouTube-jaren wel een aardige dinosaurus", zegt de 26-jarige influencer, die inmiddels al de helft van zijn leven bezig is mijn zijn YouTube-kanaal. Kijkers hebben vaak het idee dat Kalvijn vanaf het begin een bekende YouTuber is, maar dat klopt volgens de influencer niet helemaal.

"Ik heb wel langzaam een beetje opgebouwd", vertelt hij tegen Ruud. "Maar dat waren ook de jaren dat YouTube en social media überhaupt groot werden. Dus ik kon ook niet in één keer knallen, want YouTube was nog niet zo groot, zeg maar 1.000 mensen kenden het."

Bekende zoon

Kalvijn is de zoon van een boer en een docent en de jongste van drie zoons, waarvan de oudste de boerderij overneemt. Zijn bestaan als influencer is even wennen voor zijn nuchtere Groningse familie. Zijn vader is aan de ene kant trots, "maar snapt ook de helft niet", zegt Kalvijn.

Op een zeker moment dringt het bij zijn ouders door dat hun zoon een bekende Nederlander is. "Mijn moeder zit in het onderwijs, en zij kreeg ooit de vraag van een leerling: 'Mevrouw, uw zoon is toch Kalvijn?' Toen zei ze: 'Ja'. 'Waarom werkt u dan nog?' En toen had mijn moeder zoiets van: 'Oh ja, volgens mij is het wel serieus.'"

Avastars

En sinds die openbaring is Kalvijn alleen maar bekender geworden. Naast zijn succesvolle YouTube-carrière maakt hij deels de overstap naar lineaire televisie. Zijn eerste grote presentatieklus is bij het nieuwe paradepaardje SBS6: Avastars. In het programma nemen virtuele avatars het tegen elkaar op. Maar de televisieshow blijkt niet goed te scoren bij het publiek.

"Ja, is mislukt", zegt Kalvijn over Avastars. Een uitspraak die hij ook meteen weer nuanceert. "Ik zeg misschien iets te voorbarig dat het mislukt is. Ik ben wel heel erg van de cijfers. Dus ook alles wat ik online doe, dat vind ik wel belangrijk. Je kunt er niet omheen. Op YouTube staat ook hoe vaak het is bekeken."

Kalvijn denkt dat de show meer tijd nodig had om geperfectioneerd te worden. "Iedereen had natuurlijk gehoopt binnen dat productieteam, inclusief mezelf en John de Mol, dat het allemaal in zou slaan als een bom. Dat heeft het ook gedaan, maar dan op een andere manier"

De presentator schrikt zelf niet van de tegenvallende kijkcijfers. "Ik vind het leuker om dingen te doen die óf helemaal mislukken, óf dat je denkt: 'Dit is wel fantastisch vooruitstrevend, ongelooflijk.' Dus ik heb gezegd: 'Hit or miss, laten we het gewoon proberen, en dan kan ‘ie twee kanten opvallen.'"

#6 - 30 MINUTEN RAUW met Kalvijn (S10) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie