Podcast

'Kritische journalisten Oekraïne geïntimideerd en het spoor bijster'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kritische journalisten Oekraïne geïntimideerd en het spoor bijster'

In Nederland kennen wij persvrijheid, maar dat is niet altijd overal even vanzelfsprekend. Hoe is het bijvoorbeeld om een kritische journalist te zijn in een land dat in oorlog is? Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen praten er in een nieuwe Op Z'n Kop! over met Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited.

Free Press Unlimited is een organisatie die is opgericht om het vrije woord in oorlogssituaties te verdedigen. De organisatie zorgt voor veiligheid voor lokale journalisten en zorgt ervoor dat die journalisten hun werk kunnen blijven doen. Ook voor de oorlog in Oekraïne wordt weer geld ingezameld.

Zowel in Oekraïne (door de oorlogssituatie) als in Rusland (door de regering) kunnen kritische journalisten hun werk niet doen. "Mensen zijn echt even de weg kwijt en het spoor bijster", zegt directeur Leon Willems in gesprek met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman in de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop! Zijn organisatie regelt apparatuur en zorgt ervoor dat mensen kunnen wegkomen of onderduiken. Maar ze richten ook een informatiecentrum op, al was het alleen maar voor de psychologische steun. Want een journalist zijn als er oorlog is, is allesbehalve een pretje.

#52 - OP Z'N KOP! Met Leon Willems - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie