Podcast

Amnesty International over bespieden online activisten: 'We moeten de overheid een halt toeroepen'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Amnesty International over bespieden online activisten: 'We moeten de overheid een halt toeroepen'

In een nieuwe aflevering van de podcast Op Z'n Kop! met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman horen we Merel Koning, Senior Advisor Technology and Human Rights bij Amnesty International. Amnesty is een petitie gestart om de politiek te bewegen de overheid een halt toe te roepen.

Merel Koning is Senior Advisor Technology and Human Rights bij Amnesty International. De organisatie is een petitie gestart vanwege grote zorgen om het feit dat de Nederlandse overheid activisten online bespiedt. De politiek moet dit volgens hen stoppen. Als je in Nederland opkomt voor een eerlijke woningmarkt, protesteert tegen de coronamaatregelen of tegen discriminatie, dan kun je gevolgd worden door de NCTV, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Ook als daar wettelijk gezien geen grondslag voor is. De NCTV gaat op de stoel van de geheime dienst zitten. Worden wij zo een Rusland 2.0? vraagt Merel zich af.

Past niet in democratische samenleving

Dat een overheidsinstantie zonder wettelijke grondslag burgers zomaar online in de gaten houdt past niet in een democratische en vrije samenleving. Natuurlijk zijn er situaties te bedenken dat dit wel moet gebeuren, bijvoorbeeld als een veroordeelde jihadist op vrije voeten komt, maar daar hebben we al een dienst voor (de AIVD) en die moet zich aan wetten houden. "Wat je nu ziet is dat een andere dienst dat ook gaat doen en die is niet aan wetten gebonden", aldus Koning.

Grapperhaus pleit voor nieuwe wet

Er is een wet in de maak om wat de NCTV doet legaal te maken. "Een jaar geleden kwam het naar buiten dat de NCTV grootschalig, ook met nepaccounts, allerlei mensen in de gaten hield. Opiniemakers, politieke partijen, activisten, maatschappelijke bewegingen. In plaats van dat de reactie van Grapperhaus (destijds dem. minister Justitie en Veiligheid) was 'Dit kan niet en ik fluit mijn dienst terug' was zijn reactie 'Dit kan niet, ik maak een wet dat het wel kan'. Dat is natuurlijk bizar." Bang dat de politiek Amnesty niet serieus neemt is ze niet. "De petitie wordt ondertekend door burgers, niet door Amnesty. Bovendien vinden instanties als de Autoriteit Persoonsgegeven, maar ook hoogleraren, dit absoluut niet kunnen." Ook de petitie tekenen? Dat kan hier.

#54 - OP Z'N KOP! Met Merel Koning (Beleidsadviseur Amnesty Int.) - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie