Podcast

Oorlogsverslaggever Harald Doornbos: 'Ieder land heeft zijn eigen rode lijnen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oorlogsverslaggever Harald Doornbos: 'Ieder land heeft zijn eigen rode lijnen'

Journalist en oorlogsverslaggever Harald Doornbos verbleef 12 dagen in Oekraïne. In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman legt hij uit wat hem drijft om als journalist naar een gebied te gaan waar het oorlog is, en wat hij mist in de verslaggeving in westerse landen over bijvoorbeeld de beweegredenen van Rusland om Oekraïne binnen te vallen.

Die discussie wordt in Nederland eigenlijk niet gevoerd, en dat is omdat niemand wat snapt van de geopolitieke geschiedenis, meent journalist en oorlogsverslaggever Harald Doornbos: "Ieder land heeft zijn eigen rode lijnen. Het is zo jammer dat wij dat vaak niet snappen. Dat heeft met de geschiedenis te maken. Als je daar overheen gaat kan dat politiek enorme dramatische consequenties hebben." Doornbos vindt het daarom belangrijk om het nieuws over een oorlog ongefilterd tot zich te nemen en vandaar dat hij het liefst zelf naar oorlogsgebieden reist.

Dan natuurlijk nog de belangrijke vraag: is er in de oorlog nog een way out? "Ik denk voor de oorlog wel gelukkig, maar ik zie Poetin niet meer naar Den Haag afreizen en een biertje drinken of zoiets. Ik denk dat Rusland pas stopt als het een buffer in het oosten heeft en in het zuiden de kust in handen is."

Beluister de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop! hieronder:

#53 - OP Z'N KOP! Met oorlogsverslaggever Harald Doornbos - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie