Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: Carole King schreef meer hits voor anderen dan voor zichzelf

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Carole King schreef meer hits voor anderen dan voor zichzelf

Carole King scoorde nooit een hit in ons land. Toch ken je waarschijnlijk veel liedjes die zij schreef, ze schreef meer hits voor anderen dan voor zichzelf. Uiteindelijk had ze vooral succes met haar album Tapestry uit 1971. In Blokhuis de Podcast hoor je Carole's aanloop naar dat meesterwerk.

Dit weekend was het Record Store Day. Een dag waarop er in je favoriete platenzaak allerlei bijzondere items worden verkocht. Één van die bijzondere platen is een vinylversie van The Legendary Demos van Carole King, op doorzichtig vinyl. Op de plaat staan dertien demoversies van nummers waarvan je de uiteindelijke hitversie vast en zeker kent. Want King schreef, voordat zij als solozangeres doorbrak, hele succesvolle nummers. Vaak samen met haar toenmalige man Gerry Goffin.

The Beatles, The Beach Boys, Aretha Franklin, The Byrds, Ray Charles, The Everly Brothers, Donny Hathaway… Ach, wie niet? Allemaal zongen ze liedjes van Carole King.

Carole begon in 1958 op slechts 16-jarige leeftijd al te werken als songwriter in Mathattan, minder dan een jaar later was ze getrouwd met haar eerste echtgenoot en songwritingpartner Gerry Goffin. De muziek is van Carole, de woorden van Gerry. Zo gaat dat steeds. Carole en Gerry waren nog maar zeventien toen ze al trouwden. Carole was namelijk zwanger. En terwijl Carole thuis was met de kleine Louise, schreef ze Will You Love Me Tomorrow. Gerry was aan het werk, hij had een kantoorbaantje omdat de twee nog niet genoeg verdienden als songwriters, en toen hij ’s avonds thuiskwam schreef hij de tekst erbij.

In 1968 gaan Goffin en King uit elkaar en verhuist Carole King van New York naar Los Angeles. In Los Angeles ontmoet Carole wat mensen die heel belangrijk voor haar worden. Het eerste soloalbum dat Carole in LA maakt heet treffend ‘Writer’. Het doet niet zo heel veel. Maar haar tweede album is sensationeel. Tapestry. Een van de bestverkochte albums van de jaren ’70. En de meeste liedjes zijn helemaal van Carole, tekst en muziek. Je zou kunnen zeggen dat dit Carols Magnum Opus was, haar meesterwerk.

Wat die plaat zo bijzonder maakt, hoor je in de nieuwe Blokhuis de Podcast!

#15 - Carole King schreef meer hits voor anderen van voor zichzelf (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Daar kun je jezelf ook op abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist!

Opmerkingen over deze podcast? Mail ons op podcast@bnnvara.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie