Podcast
PowNed

Ron Blaauw in 30 MINUTEN RAUW: 'Teruggeven van een Michelinster was bij collega's wel verraad'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Ron Blaauw in 30 MINUTEN RAUW: 'Teruggeven van een Michelinster was bij collega's wel verraad'

In de nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW gaat Ruud de Wild in gesprek met chef-kok Ron Blaauw. De culinair ondernemer vertelt over zijn jeugd, start in de horeca, voorliefde voor muziek en het hebben van een toprestaurant.

Ron Blaauw is bekend geworden als meesterkok en ondernemer. Met zijn restaurant Ron Blaauw Amsterdam, waar hij zelf chef-kok was, kookt hij twee Michelinsterren bij elkaar, waarna hij meerdere restaurants opent én een culinaire opleiding start. Maar het grote publiek zal hem vooral kennen van televisie. Zo zat hij in 2009 in de jury van het RTL-programma Topchef en is hij later op SBS6 te zien bij Junior MasterChef.

Familie

Een indrukwekkend cv, maar tijdens zijn jeugd in Hoorn gaat de meeste aandacht toch naar zijn oudere broer Sjors. "Hij was voetballer en mijn vader die was nogal fanatiek. Ik vond het ook leuk om naar hem te kijken. En ik was ook eigenlijk best wel trots op hem."

Familie is belangrijk voor Blaauw; zijn broer komt nog regelmatig bij hem eten en iedere zaterdag zoekt hij zijn moeder op. En dat is soms een lichtpuntje tijdens drukke weken. "Vroeger bij mijn oma zat ook altijd de familie op zaterdag bij elkaar. En mijn moeder gaat redelijk goed. Ze zit net in een bejaardenhuis. Maar voor haar is het fantastisch."

Zelfstandige chef-kok

"Fantastisch", dat is ook het woord waarmee Blaauw zijn leven omschrijft. Opvallend, aangezien veel topkoks kampen met hoge druk en een laag inkomen. "Ik heb wel vrij bewust, toen ik voor mezelf begon, de keuze gemaakt om niet helemaal vast te zitten aan de zaak", vertelt hij. De kok kiest ervoor om aan de slag te gaan als zelfstandig kok vanwege de vrijheid. "Het heeft me heel veel stress en zorgen opgeleverd, maar ook een gelukzalig gevoel dat je elke dag zelf kan beslissen wat je gaat doen."

In 2013 sluit de chef-kok zijn Michelinsterrenrestaurant Ron Blaauw. "Ik zag het gewoon niet voor me om nog 15 jaar wat ik deed te doen. En dat was helemaal bezeten voor de gast gaan, alles geven voor het bordje en het product. Ik wilde gewoon meer vrijheid in het koken. Ik voelde gewoon dat het restaurant daar ook klaar mee was." Maar die keuze viel natuurlijk niet bij iedereen goed. "Het teruggeven van een Michelin Ster was bij collega's wel verraad. Die dachten echt: 'Wat doet 'ie?!'"

Het hele gesprek luister je hieronder:

#15 - 30 MINUTEN RAUW met Ron Blaauw (S10) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie