Podcast
BNNVARA

Froukje is de nieuwe ambassadeur van Record Store Day

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Froukje is de nieuwe ambassadeur van Record Store Day

In deze zevende aflevering van Vinyl Vrijdag luisteren NPO Radio 2 DJ Wouter van der Goes en Esther Vollebregt van Record Store Day naar de Record Store Day special van de nieuwe ambassadeur van dit jaar: Froukje. Verder komen ook de nieuw uitgebrachte plaat van dEUS en het nieuwe album van popfenomeen P!nk langs in deze vinyl podcast.

#7 - Froukje, P!nk, dEUS (S02) - Vinyl Vrijdag

De nieuwe ambassadeur voor dit jaar bekend gemaakt voor Record Store Day. Dat is Froukje! Ze is pas 21, maar haar eerste EP Licht en Donker was in 2021 de bestverkochte plaat van een Nederlandse artiest. In 2022 presteerde ze hetzelfde met haar 2e EP, Uitzinnig. Ze is dus echt een lieveling van de platenzaken en ze kijken reikhalzend uit naar haar debuutalbum. De eerste single van dat debuutalbum Als Ik God Was is overal via de streamingsdiensten te beluisteren. Wouter en Esther hebben de plaat als testpersing op vinyl gekregen, als allereerste. De eerste 5.000 kopers van Record Store Day krijgen die single gratis mee naar huis. Met op kant B een speciale live versie van Een Teken, samen met haar vader.

Nieuwe releases

  • dEUS - How To Replace It Vorige week was het zover: het nieuwe album van dEus How to replace it. Hun eerste nieuwe plaat sinds elf jaar! Volgens Esther is deze plaat een echte groeidiamant: "Je moet hem aan paar keer wilt luisteren. Elk nummer bouwt zich op." Van het album kwamen eerder al Must have been new en 1989 uit. Dit voorjaar begint dEUS aan een Europese tour van 26 dagen. Alle Benelux-shows zijn uitverkocht, en de andere lopen ook snel vol. Het album How To Replace It verscheen op 17 februari op gewoon zwart vinyl, gelimiteerde gekleurd vinyl.
  • P!nk - Trustfall is het langverwachte studioalbum van P!NK. Trustfall markeert haar negende studioalbum, na de release van 2019's Hurts 2B Human. Het album werd gelanceerd met de release van de eerste single, 'Never Gonna Not Dance Again', een poptrack geproduceerd door GRAMMY-winnende hitmakers Max Martin en Shellback, die het nummer ook samen met P!NK hebben geschreven.
  • Golden Earring - Keeper Of The Flame (Ltd. Crystal Clear Vinyl)
    Keeper Of The Flame
    is het album uit 1989 van de Nederlandse Golden Earring. Het album bevatte twee singles, 'Distant Love' en 'Turn The World Around'. Het was het eerste album dat op cd werd uitgebracht op het moment van de albumrelease, en er werden twee bonusnummers toegevoegd: 'Nighthawks' en 'My Killer My Shadow'. Keeper Of The Flame is voor het eerst gemasterd vanaf de originele mastertapes en bevat de bonusnummers 'Nighthawks' en 'My Killer My Shadow'. Deze set van 10 nummers is verkrijgbaar als een gelimiteerde editie van 1500 individueel genummerde exemplaren op heel mooi transparant kristalhelder vinyl en bevat een bijsluiter.

In de platenkast van Thomas van Groningen

Deze week krijgen we een klein kijkje in de platenkast van politiek verslaggever bij OP1, Thomas van Groningen. Zoals hij zelf zegt was hij er een beetje laat bij, maar de afgelopen tien jaar heeft hij het meest geluisterd naar Arcade Fire. En dan met name het debuutalbum Funeral. Een keer of acht heeft hij ze ook live mogen bewonderen. Volgens Thomas de beste band ooit om live bij te zijn: "Ik kan er geen genoeg van krijgen."

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer erover te weten komen. Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingsdienst.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie