Podcast
BNNVARA

Taylor Swift, Prince en Herman van Veen in de nieuwe Vinyl Vrijdag

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Taylor Swift, Prince en Herman van Veen in de nieuwe Vinyl Vrijdag

Het is een week bomvol vinylnieuws. Er is nieuws over The Rolling Stones, The Beatles en Esther en Wouter hebben de nieuwe releases van onder meer Taylor Swift, Herman van Veen en Prince bij zich. Ook nemen we een kijkje in iemands platenkast en deze week is dat in die van singer-songwriter Judy Blank.

#32 - Taylor Swift, Prince en Herman van Veen (S02) - Vinyl Vrijdag

Nieuwe releases:

  • Taylor Swift - 1987 (Taylor's Version) Op deze tangerine 2 LP staan 21 nummers, waaronder vijf niet eerder uitgebrachte nummers van The Vault. Ook staan er grote hits op als ’Blank Space’, ‘Shake It Off’ en ‘Bad blood’. Het album is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren vinyl en ook diverse cd-varianten. Taylor heeft haar albums opnieuw opgenomen wegens hoogoplopende conflicten. In 2005 tekende ze als tiener een contract bij het label Big Machine Records. In het contract stond dat het bedrijf eigenaar werd van de masters (de opnames) van de nummers op haar eerste zes platen. Nadat Swift de platenmaatschappij in 2018 verliet, werden de rechten over de catalogus van het bedrijf (inclusief de muziek van Swift) verkocht aan artiestenmanager Scooter Braun. Maar omdat Swift eerder al een conflict had met Braun, wilde ze voorkomen dat hij alles in handen zou krijgen. Ze probeerde het terug te kopen, maar dat werd geweigerd. Ze is wel eigenaar van haar composities, dus ze mag het wel opnieuw opnemen en uitbrengen.
    In 2021 bracht ze al haar eerste opnieuw opgenomen albums uit, Fearless (Taylor’s version) en Red (Taylor’s Version). Overigens is het wel zo dat Billboard ziet dat contracten die artiesten nu willen tekenen bij grote platenmaatschappijen hierdoor zijn veranderd. Eerst was het gebruikelijk dat artiesten vijf tot zeven jaar moesten wachten tot ze hun muziek opnieuw mochten uitbrengen. Nu staan in de contractvoorstellen periodes van 10, 15 of soms wel 30 jaar.
  • Noa Lee - Airship Airship is het ambitieuze debuutalbum van Noa Lee, de band rond songwriter, zangeres en toetsenist Nina Kortekaas. Ondanks dat Kortekaas zelf veel gevraagd muzikant is, bij o.a. Eefje de Visser, Admiral Freebee en Portland, vond ze ook nog tijd om aan haar eigen muziek te werken. Noa Lee creëert dromerige melodieën met een atmosferische touch. Noa Lee wordt beschouwd als een van de meest veelbelovende Vlaamse artiesten. Humo, Knack Focus, Studio Brussel en Radio 1. Streaming-successen volgden op Apple Music en Deezer, en als Equal Ambassador van Spotify België pronkte Noa Lee op het Billboard van Time Square. Het betreft een 1LP op zwart vinyl, uitgebracht bij Polymoon.
  • Prince - Diamonds & Pearls Deze 2LP van Prince is een reissue van Diamonds & Pearls uit 1991. Op het met zijn band The New Power Generation gemaakte Diamonds & Pearls flirt de muzikant uit Minneapolis afwisselend met funk, jazz, soul en glamrock, maar de meeste songs op het album passen in het hokje pure pop. Het album werd in 1991 gematigd enthousiast ontvangen, maar inmiddels klinkt Diamonds & Pearls een stuk interessanter, zeker nu het album is uitgebreid met heel veel interessante extra tracks.
    Diamonds and Pearls
    was het dertiende album van Prince. Het was het eerste album dat werd toegeschreven aan Prince and The New Power Generation. De muziek, de vormgeving en de videoclips van het album, en tevens de visuele stijl van Prince en zijn band, waren ten opzichte van het vorige werk relatief gezien rigoureus veranderd. Prince overleed in 2016, er is sindsdien geen nieuw, onuitgebracht werk, verschenen, maar wel enkele reissues. Het is dus een 2 LP op zwart 180 grams vinyl.
  • Herman van Veen In Vogelvlucht 3 Het derde verzamelalbum in de ‘In Vogelvlucht’ serie van Herman van Veen, en opvolger van deel 1 uit 1987 en deel 2 uit 1991. In Vogelvlucht 3 bevat nummers van de albums Vallen of Springen (2017), Een Keuze – Live Thuis (2020) en Dat Kun Je Wel Zien Dat Is Hij (2021). Ook verschijnt de heruitgave van het verzamelalbum In Vogelvlucht - 20 jaar zijn mooiste liedjes met onder meer de hits ‘Hilversum 3’, ‘Suzanne’ en 'Toveren'. Het is een 2 LP op 180 grams vinyl. Oorspronkelijk werd dit album is 1987 uitgebracht. Het album verscheen destijds als CD, dubbel-LP en op muziekcassette. In 1989 werden er meer dan 250.000 exemplaren van verkocht. De levende theaterlegende speelt viool, zingt, schrijft, componeert, schildert en is geestelijk vader van Alfred J. Kwak. Van zijn hand verschenen 184 cd’s, 26 dvd’s en een tachtigtal boeken. Herman van Veen ontving als kleinkunst-icoon de Lennaert Nijghprijs voor beste tekstschrijver.

In de platenkast van Judy Blank

Deze week nemen Wouter en Esther een kijkje in de platenkast van Utrechtse singer-songwriter Judy Blank, maar woont inmiddels in Nashville. Als haar favoriet kiest zij voor 'Time In The Sun' van de band Susto. Dit komt omdat Judy een keer voorprogramma mocht doen van Susto, terwijl ze de band eigenlijk niet eens kende. Sindsdien is ze, naar eigen zeggen, een superfan. Het is daarna heel gek gelope, want inmiddels speelt Judy zelf basgitaar in de band Susto.

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer te weten komen de keuze van Judy? Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingdienst.

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie