Podcast
EO

De beste Tekstuele Voorlichting afleveringen volgens Martine ten Klooster

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste Tekstuele Voorlichting afleveringen volgens Martine ten Klooster

Het is De Week van de Podcast! Daarom zetten we een aantal van onze podcasts in het zonnetje met vandaag: Tekstuele Voorlichting.

Martine vertelt: "Voor mij voelt elke aflevering weer als een eer om een kijkje te krijgen in het hoofd én hart van de artiest. Soms staat die deur op een kiertje en soms krijg je het complete pakketje. Maar altijd een eer." Ze somde een aantal van haar favoriete afleveringen van Tekstuele Voorlichting op.

Van Dik Hout openhartig over liedje als eerbetoon

"Op weg naar de studio heb ook ik 'Stil in mij' in m'n kop. Met Martin Buitenhuis van Van Dik Hout tegenover ons op de bank moet het toch even gaan over die klassieke meezinger. Is dat nou een zegen of een vloek, als je zoiets groots hebt gebracht. Al snel komen we bij die nieuwste single Op de golven dansen wij. Die is op een bijzonder manier ontstaan. Blijft apart hoe dat werkt. Martin had het refrein al en had de coupletten los. Nooit gedacht dat het bij elkaar zou horen. Op de dag van de begrafenis van hun drummer Oscar vielen die delen voor hem ineen. Dat werd de track. Een eerbetoon aan Oscar."

#4 - Van Dik Hout openhartig over liedje als eerbetoon (S05) - Tekstuele Voorlichting

Merol: 'Niks is zo erg als nuance in kunst'

“In dit gesprek leer je Merel met een ‘e’ beter kennen. Iemand naar wie ik ook nieuwsgierig ben. Merol met een ‘o’ wordt weleens de Lady Gaga van de lage landen genoemd en ze is beroemd en berucht om haar expliciete taalgebruik in songteksten. Toch voelt het te makkelijk om het bij die introductie te laten. Merol speelt met taal en begrijpt waar ze welke woorden moet plaatsen om haar boodschap over te brengen. Er zit een vakvrouw op onze bank. Ze legt uit waarom ze het belangrijk vindt zich uit te spreken, waarom ze het woord ‘seks’ uit een zin geschrapt heeft op haar nieuwste plaat en hoe ze troost vindt in haar eigen liedjes.”

#8 - MEROL: ‘Niks is zo erg als nuance in kunst' (S05) - Tekstuele Voorlichting

Nielson: 'In de liedjes was ik eigenlijk wie ik wilde zijn'

"Een jaar geleden sprak ik Niels voor een korte versie van Tekstuele Voorlichting op NPO Radio 2. Een paar minuten. Sindsdien dacht ik: dat gesprek was nog niet klaar. In deze aflevering is dat ingelost. Nielson is de koning van de woordspelingen en catchy melodieën. Daar hebben we het over. En juist de combinatie met zijn persoonlijkere rouwverwerkings EP ‘Grijs’ maakt het voor mij een mooi gesprek. "Ik moest dit maken voordat ik de Nielson-jas weer aan kon trekken", zegt hij daarover. Je hoort hoe hij zich in tien jaar als artiest heeft ontwikkeld. Verder legt hij zelf uit waarom hij nu heel relaxt in onze studio zit en hoe anders dat vijf jaar geleden zou zijn geweest."

Tekstuele Voorlichting

In deze podcast graaft NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster met behulp van liedjesschrijver Matthijn Buwalda door een betekenisvolle songtekst. Ze nodigen de artiest erachter uit om te ontdekken uit welk hart de woorden komen en wat ze betekenen.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie