Podcast
BNNVARA

Pieteke vertelt hoe het is om te werken in een platenzaak

  1. Nieuwschevron right
  2. Pieteke vertelt hoe het is om te werken in een platenzaak

Verspreid over heel Nederland vind je de meest diverse platenzaken. Van karakteristieke schuurtjes waar sprake is van totale wanorde, met kratten vol onmogelijk te categoriseren platen tot megafabrieken met duizenden platen die netjes op alfabetische volgorde zijn gesorteerd. In de podcast Vinyl Vrijdag spreken Esther Vollebregt en Wouter van der Goes iedere week kort iemand uit een platenzaak. Deze week de 26-jarige Pieteke Dik.

Pieteke is bassiste en werkt sinds een tijdje bij Velvet, een platenzaak in Amsterdam zoals je hem het liefst hebt: met rekken, tot de nok toe gevuld met platen van Tame Impala tot Joni Mitchell. De zaak hangt vol met posters en aan een grote tafel kunnen klanten naar platen of cd’s luisteren.

'Een muziekjaar komt in golven'

Werken bij een platenzaak lijkt de perfecte baan te zijn voor de bassiste. “Een muziekjaar komt in golven: in de zomer is het altijd druk en speel je veel op festivals en in de winter gebeurt er veel minder.” Pieteke voelt zich thuis in de platenzaak. “Op een typische dag drink ik veel cappuccino’s, klets ik met klanten die interessante verhalen vertellen en probeer ik het perfecte album te kiezen om op te zetten in de winkel. Dit is een belangrijke taak, want het moet een album zijn zonder gekke uitschieters. Eentje die klopt van begin tot eind.”

In een platenzaak is het belangrijk om mensen te lezen en om zo goed mogelijk op iemands smaak in te spelen. Eigenaresse van Velvet, Esther Lutgendorff vertelt daarover: “Meestal lukt dat prima en Bob Marley met Legend, Rumours van Fleetwood Mac en Back to Black van Amy Winehouse worden in het algemeen het meest verkocht. Maar ook is er wel eens sprake van miscommunicatie. Er komen hier veel toeristen langs en zo was er eens een Spaans stel op zoek naar een plaat van de Udos. Mijn collega had hier nog nooit van gehoord en de klanten werden helemaal gek omdat het een van de grootste bands op aarde zou zijn. ‘Je weet wel, met Bono!’ schreeuwden ze nog. Toen bleek het dus om U2 te gaan en blijkbaar spreek je dat in het Spaans uit als de Udos…

Soms zie ik mensen hier ook rondkijken en denk ik: "Ah, jij bent op zoek naar een cadeau en je hebt geen idee wat!’ De laatste tijd raad ik dan Marcos Valle aan. Een Braziliaanse plaat uit 1983. Heel willekeurig, maar de hoes is grappig en de muziek is heel groovend, dus daar heb ik er de afgelopen week al 30 van verkocht, dat is krankzinnig veel. Meer dan Amy Winehouse. De leverancier zal zich nu wel afvragen waarom die plaat opeens zoveel verkoopt.”

Eén plaat om mee te nemen naar een onbewoond eiland?

Als Pieteke en Esther één plaat zouden moeten uitkiezen om mee te nemen naar een onbewoond eiland, valt het stil en hoor je hoe de hersens kraken. “Dat is écht moeilijk,” schreeuwt Pieteke. “Er is zoveel moois gemaakt!” Na een tijdje nadenken hakt ze dan toch de knoop door. “Ik moest huilen van blijdschap toen ik Continuum van John Mayer voor mijn verjaardag kreeg. Het is een prachtige uitgave en mijn favoriete bassist Pino Palladino speelt hierop. Maar toch kies ik voor Songs About Jane van Maroon 5, omdat dit het eerste album was dat ik zelf heb gekocht toen ik een jaar of 14 was.” Esther kiest voor de soundtrack van een film: Licorice Pizza. “Dan heb ik nog een beetje variatie in muziek op dat eiland en veel topartiesten staan erop: McCartney, Bowie, The Doors maar ook Nina Simone. Het is briljant! Sinds deze lp uit is heb ik er elke dag naar geluisterd.”

Er lijken niet veel betere manieren te zijn om een regenachtige dag door te brengen dan in een platenzaak. Technologie heeft vinyl dan misschien wel ingehaald, maar het kopen van een plaat blijft een unieke ervaring. “Er zit zo’n grote aantrekkingskracht in platen. Iets wat je in je handen kunt houden en wat voor de rest van je leven van jou is,” aldus Pieteke.

Podcast voor vinylliefhebbers

NPO Radio 2-DJ Wouter van der Goes en Esther Vollebregt (Record Store Day Nederland) bespreken elke week de beste vinylreleases in deze podcast. Welke plaat mag niet in jouw platenkast ontbreken? Ook spreken ze wekelijks met een vinylshopeigenaar én hoor je wat de favoriete plaat is van een bekend vinylverzamelaar.

Luister hieronder naar de meest recente afleveringen:

#9 - Someone, Navarone, Pink Floyd (S02) - Vinyl Vrijdag

#8 - Bløf, Nik Kershaw, Andre Hazes (S02) - Vinyl Vrijdag

#7 - Froukje, P!nk, dEUS (S02) - Vinyl Vrijdag

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie