Podcast
BNNVARA

Robbert Blokland: 'Als er een hemel is, treedt Queen daar de hele dag door op'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Robbert Blokland: 'Als er een hemel is, treedt Queen daar de hele dag door op'

NPO Radio 2-DJ Wouter van der Goes en Esther Vollebregt van Record Store Day Nederland bespreken in deze podcast elke week de beste vinylreleases. Met deze week onder andere James Last, Bløf en André Hazes. Ook nemen we een kijkje in de platenkast van Robbert Blokland, die het over Queen wilt hebben.

#8 - Bløf, Nik Kershaw, Andre Hazes (S02) - Vinyl Vrijdag

Eshter wil deze aflevering direct beginnen met iets wat ze echt net binnen heeft gekregen en vandaag verschijnt. Het gaat om een 20(!) cd box, de Non Stop Dancing box van James Last, ook wel de koning van de rommelmarkt of kringloop. Het zijn 34 albums die niet eerder op cd of digitaal zijn uitgekomen, wel dus op vinyl. Hij heeft in z’n carrière ruim 200 albums uitgebracht, dat betekent zo’n 6 à 7 platen per jaar in z’n hoogtijdagen. Meer dan 80 miljoen platen heeft hij verkocht. Hij coverde natuurlijk alles wat los en vast zat, van The Beatles tot Diana Ros en hij heeft zelfs een befaamde plaat James Last op Klompen met eigen vertolkingen van Nederlandse liedjes. Maar hij heeft 1 cultplaat gemaakt, Voodoo-party. Echte fans van James Last dumpten deze plaat massaal. Het is een echte funk plaat, beetje psychedelisch met covers van o.a. Sly & The Family Stone en Marvin Gaye. Het album is ook in hetzelfde jaar gemaakt als What’s Going On, 1971.

Nieuwe vinyl releases

  • BLØF - Boven Het derde studioalbum van BLØF uit 1999 met o.a. Harder Dan Ik Hebben Kan en Zaterdag. Het album werd opgenomen in Brussel en geproduceerd door Ronald Vanhuffel en Peter Bauwens. Boven kwam eind maart 1999 uit en stond in totaal 81 weken genoteerd in de Nederlandse Album Top 100, met de tweede plaats als hoogste positie.
  • Nathan Johnston & the Angels of Libra The Angels Of Libra is een 10-koppige soulgroep uit Hamburg met een een grote liefde voor analoge opnametechnieken, soulrevue-concepten zoals The Daptone Super Soul Revue uit de jaren 60. Het doet ook denken aan filmmuziek van Ennio Morricone. De oorsprong van dit nummer kwam van een schrijfsessie in Denemarken waarin producer en gitarist Dennis Rux, toetsenist Chris Haertel, bassist David Nesselhauf en drummer Lucas Kochbeck twee weken in een huis doorbrachten met het schrijven en opnemen van instrumentale nummers op een TASCAM 388 8- uit de jaren 80. track bandrecorder. Het project was oorspronkelijk bedoeld als een soulrevue die doet denken aan soulbands uit de jaren 60, zoals Daptone Records enz. met verschillende zangers op de plaat.
  • André Hazes - Liefde Leven Geven Dit album van André Hazes verscheen eerder al in 1988. André’s elfde studio album Liefde, Leven, Geven. De eerste single die van het album verscheen was ‘Blijf Bij Mij’ (toen nog getiteld ‘Blijf Maar Hier’). Ondanks dat de single snel de Tipparade binnenkwam werd het al snel ingehaald door de voetbalklassieker ‘Wij Houden Van Oranje’, zeker toen het Nederlands Elftal dat jaar ook nog een Europees kampioen werd. Het was eigenlijk bedoeld als losse single maar werd toch aan het album toegevoegd. ‘Blijf Bij Mij’ werd uiteindelijk toch nog een nummer 1 hit in 2007, toen de single als postuum duet verscheen met Gerard Joling.
  • Nik Kershaw - Collected Nik Kershaw was zelf nauw betrokken bij de samenstelling van de LP. Het is de eerste Nik Kershwa verzamelaar die zowel tracks uit z’n hoogtijdagen bevat als ook het werk wat hij daarna nog heeft uitgebracht. Deze 3LP is een limited edition. De derde LP met 12’’ mixes zit alleen bij de eerste oplage. Daarna wordt het een 2LP zonder de 12’’ remixes erbij Dus verzamelaars, wees er snel bij!

In de platenkast van Robbert Blokland

Als Robbert in de auto zit luistert hij meestal musicals, bijvoorbeeld Hamilton of The Prom. Maar als we het over vinyl hebben kiest Robbert het liefst voor Queen. Toen hij 15 jaar was ontdekte hij de band en hij luisterde heel graag naar Live At Webley. Het is altijd een grote droom van Robbert geweest om Queen, en dan met name Freddy, een keer live te zien, maar dat is helaas nooit gelukt.

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer erover te weten komen. Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingsdienst.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie