Podcast
VPRO

Eerste aflevering podcast Latin Impact: Brazilië begint na Bolsanaro aan grote schoonmaak

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste aflevering podcast Latin Impact: Brazilië begint na Bolsanaro aan grote schoonmaak

In de tiendelige podcastserie Latin impact gaat Nina Jurna op zoek naar de meest indringende songs van Zuid-Amerika. Hoe klinkt het leven op dat continent door in de bossanova of latin jazz, cumbia, reggaeton of salsa en in muziek uit Suriname, Curaçao, of Mexico?

Elke aflevering ontleedt Nina, samen met een gast, een nummer uit een van de muziekstijlen en landen en plaatst het in de maatschappelijke en sociaalhistorische context.

Nina heeft in de eerste aflevering de van oorsprong Braziliaanse (maar al heel lang in Nederland wonende) zangeres Lilian Vieira (bekend van de band Zuco 103) te gast, voor een gesprek over het voortslepende racisme in Brazilië, de jaren onder 'flapdrol' Bolsonaro (volgens Lilian), en het punt waar Brazilië nu is: een grote schoonmaak en vergeving.

Nina en Lilian bespreken de aangrijpende en indringende song Cota Não é Esmola van Bia Ferreira. De song wil onder meer zeggen: de quota(-regeling, waardoor jongeren uit achterstandsgroepen hoger onderwijs kunnen volgen) is geen aalmoes (maar iets waar je recht op hebt).

Musicus en activist Bia Ferreira bestempelt haar muziek als MMP - Musicá de Mulher Preta en raakt onderwerpen aan als racisme en homofobie. Haar teksten zijn uitgesproken realistisch en activistisch. Ze is een exponent van een beweging zwarte artiesten die op een DIY-manier met gebruikmaking van sociale media hits scoren.

Volgens Lilian is Bia Ferreira een duidelijke exponent van een nieuw en trots zelfbewustzijn onder jonge zwarte artiesten. Hun boodschap – over racisme, achterstelling, het leven in de favela’s, de nog altijd voelbare gevolgen van de slavernij – wordt niet meer verstopt in dubbelzinnige teksten op vrolijk swingende muziek met mooie arrangementen. Nee, er wordt hardop en expliciet benoemd wat de harde werkelijkheid is waar veel mensen mee leven in het Brazilië van nu.

“Bia Ferreira geeft iedereen op z’n donder”, aldus Lilian Vieira, die zegt: “Ik herken elke zin die ze zingt. Alles waar haar tekst over gaat heb ik gezien en meegemaakt.”

Luister hieronder naar de eerste aflevering van Latin Impact:

#1 - Brazilië op het punt van grote schoonmaak - Nina Jurna ontvangt als gast Lilian Vieira - Latin Impact

Latin Impact is een podcast van NPO Soul & Jazz en de VPRO

Interviews en presentatie: Nina Jurna.
Redactie: Nina Jurna, Charlie Crooijmans, Aad van Nieuwkerk.
Met dank aan Edwin Koopman, Latijns-Amerika-specialist van VPRO Bureau Buitenland.
Techniek: Bart Schulz.

Vanaf zaterdag 4 februari komen ook Spotify-speellijsten beschikbaar om verder te luisteren naar de muziek die in de podcast aan bod komt.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Meer soul en jazz

Luister voor meer soul, jazz, funk en disco elke zaterdag naar de NPO Radio 2 Soul Night van 18.00 tot 06.00 uur en het themakanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz.

Ster advertentie
Ster advertentie