Podcast
BNNVARA

Passenger, Wies en Public Enemy in de nieuwste Vinyl Vrijdag

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Passenger, Wies en Public Enemy in de nieuwste Vinyl Vrijdag

NPO Radio 2-DJ Wouter van der Goes en Esther Vollebregt van Record Store Day hebben hun tassen weer goed gevuld met nieuw vinyl om dit allemaal te bespreken in de nieuwe aflevering van Vinyl Vrijdag. Ze hebben het onder andere over een potentiële Amerikaanse wereldster: Caroline Polacheck. En ook het - volgens kenners - beste hiphopalbum ooit wordt uitgebreid besproken. En ze nemen een kijkje in de platenkast van radio-dj Eva Koreman.

#33 - Wies, Public Enemy en Ella Fitzgerald (S02) - Vinyl Vrijdag

Nieuwe releases:

  • Passenger - 10th anniversary All The Little Lights Deze Britse singer-songwriter is ooit als straatmuzikant ontdekt en heeft inmiddels 12 albums uitgebracht. Om het 10-jarig bestaan van het album All The Little Lights te vieren, is het dus opnieuw uitgebracht. Hier staat onder andere het wel bekende Let Her Go op, maar deze uitvoering is samen met Ed Sheeran opgenomen. Uitgebracht op geel/oranje vinyl.
  • Caroline Polacheck - Desire, I want to turn into you Nieuwe Amerikaanse potentiële wereldster. Hoogstaand popalbum en alle media schrijven er vol lof over. Het is pop, maar het graaft dieper. De popmuziek van de toekomst wordt het ook wel genoemd en het klinkt te gek. Het wordt echt binnengehaald als een van de albums van 2023. Je blijft ontdekken en zeker de moeite om ‘m een paar keer te beluisteren. Tussen 2005 en 2017 maakt de Amerikaanse zangeres al wat muzikale kilometers bij synthpopformatie Chairlift. En ze maakte furore als producer voor onder andere Travis Scott en Charli XCX. Toen zij in 2019 haar debuutalbum Pang uitbrengt, wordt ze in de kennerskringen al uitgeroepen tot een van de meest boeiende popacts in jaren. Ze heeft eerder al twee albums uitgebracht, maar dit was onder de naam Ramona Lisa. Deze LP is uitgebracht bij MEMBRAN op metallic koper vinyl.
  • WIES - Alles Anders Met een stijf uitverkochte release show in Paradiso in het verschiet en een fantastisch debuutplaat op zak liggen de verwachtingen voor de opvolger hoog. Alles Anders begint met een langzaam opbouwende drumbeat, samples en elektronica tot een volmondige poprock-climax in het refrein. Zangeres Jeanne Rouwendaal schrijft herkenbare, directe teksten. Het nummer Leugenaar II is een sprong in de tijd van 5 jaar sinds het eerste deel. De leugenaar probeert nog iets van zijn leven te maken, maar het is wel een soort afsluiting. Wies is een poptrio uit Amsterdam. Hun debuut verscheen in 2021. Sindsdien zijn ze op veel festivals te vinden. Alles Anders is het tweede album.
  • Public Enemy - It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back Dit album is uitgebracht in april 1988 en wordt beschouwd als een meesterwerk in de hiphop. Zo wordt dit album door Time Magazine uitgeroepen tot een van de 100 beste albums allertijden. Rolling Stone plaatste het album op 48 op de lijst van 500 beste albums, wat de hoogste notering voor een hiphopalbum in de lijst is. Op het album staat muziek dat gesampled is door onder andere Madonna, Jay-Z en de Beastie Boys. Ter ere van het 50-jarig jubileum van hiphop en het 35-jarige jubileum van het album, is dit opnieuw uitgebracht. Het is verkrijgbaar in zowel 4LP als 2LP en op 180 gram vinyl. Geremasterd vanaf de analoge tapes.
  • NSJ Concert Series - Ella Fitzgerald Bertus Distributie introduceert in samenwerking met NTR, AVROTROS en MOJO een gloednieuwe vinylserie met live-opnames van legendarische artiesten die door de decennia heen schitteren op het befaamde North Sea Jazz Festival. De allereerste release in deze serie is gewijd aan jazzzangeres Ella Fitzgerald. Op vrijdag 13 juli 1979 geeft ze een weergaloos optreden op NSJ dat dan nog in Den Haag wordt gehouden. Daar zingt ze een aantal van haar grote klassiekers, waaronder There Will Never Be Another You, Satin Doll, Round Midnight, en Mr. Paganini. Ze wordt begeleid door Paul Smith op de piano, Keter Betts op de bas en Mickey Roker op drums.
    Toekomstige North Sea Jazz Concert Series-releases zullen NSJ opnames bevatten van muzikale grootheden als Buddy Rich, Ray Charles, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon en Jan Akkerman. North Sea Jazz Concert Series zal een langlopende vinylserie worden en dient als een eerbetoon aan de meest bijzondere optredens van het North Sea Jazz Festival - vereeuwigd op vinyl.

In de platenkast van Eva Koreman

NPO 3FM-DJ Eva Koreman geeft een beetje van haar vinylcollectie bloot. Ze vind het geweldig om voor Vinyl Vrijdag één album in het zonnetje te zetten. Kate Bush - Hounds of Love. Waarom dit album? Je hoort het in de aflevering!

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer te weten komen de keuze van Eva? Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingdienst.

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie