Podcast

'Tegenspraak coronabeleid wordt niet op prijs geteld, daarmee creëer je verdeeldheid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tegenspraak coronabeleid wordt niet op prijs geteld, daarmee creëer je verdeeldheid'

Economie-commentator bij BNR Kees de Kort vindt dat we met het coronabeleid te veel vertrouwen op wat specialisten zeggen. De discussie met hen wordt uit de weg gegaan en er is te weinig ruimte voor zij die een andere mening hebben, vindt hij: "De verantwoordelijken zoals het RIVM komen nooit met een verhaal."

In de nieuwe aflevering van de Podcast Op z'n Kop! wordt op basis van cijfers de ernst van het coronavirus besproken. Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen proberen er via interviews achter te komen hoe gevaarlijk corona precies is. Deze week gaan ze in gesprek met Kees de Kort, economie-commentator bij BNR.

Vraagtekens bij cijfers

De Kort beweert dat het meevalt met de ernst van het virus, wanneer je puur naar de cijfers kijkt. Waarom wordt dan zo lang vast gehouden aan het, volgens hem, 'paniek-verhaal'? "Het heeft ook met reputatie te maken. Wat als je het RIVM bent en je beweert iets en je blijkt het achteraf fout te hebben? Je gaat dan steeds meer op zoek naar iets om je gelijk te bevestigen, zoals hoe erg de deltavariant wel niet is."

De media hebben daar ook een rol in door iedereen zwart te maken die een andere mening heeft, geeft de Kort aan. "Vooruitgang komt op basis van discussie: Je hebt virologen, radiologen enz. Als die wat zeggen, dan is het al snel: die heeft wel gelijk. Bovendien wordt tegenspraak niet op prijs gesteld. Daarmee creëer je ongelijkheid en verdeeldheid."

Beluister de aflevering hieronder:

#34 - OP Z'N KOP! met econoom Kees de Kort (BNR) - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie