Podcast
BNNVARA

Krezip, Elton John en Les Chansons Formidables in de nieuwe Vinyl Vrijdag

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Krezip, Elton John en Les Chansons Formidables in de nieuwe Vinyl Vrijdag

NPO Radio 2-DJ Wouter van der Goes en Esther Vollebregt van Record Store Day Nederland luisteren in deze aflevering van Vinyl Vrijdag naar het zesde album van Krezip, het 50th Anniversary Honky Chateau album van Elton John en ze maken een tijdreis door de Franse chansons op Voila! - Les Chansons Formidables. 'In de platenkast van..' hoor je deze week NPO Radio 2-DJ Jeroen van Inkel.

#11 - Elton John, Krezip, Eva Cassidy (S02) - Vinyl Vrijdag

Wouter begint deze aflevering direct met iets leuks wat hij heeft meegebracht: The Very Best Of Dolly Parton. Als het een beetje lente wordt en het autoraampje kan weer open, hoor je dit uit de auto van Wouter komen. "Ik vind het fantastisch. Dan zet ik daarna wel weer Swedish House Mafia op, zodat het weer even stoer is", grapt hij.

Nieuwe releases

  • Krezip - Any Day Now is het zesde Krezip album en is een verzameling songs over het leven in een heel ander licht zien en op een nieuwe manier ervaren. Hoe het vertrouwde wegvalt en de dingen daardoor soms juist op z’n plek vallen. Op dit album staan de hitsingles 'Make It A Memory' (duet met Danny Vera) en ‘Ready For More’. Hij is gemaakt op crystal clear vinyl (180 gram).
  • Elton John - 50th Anniversary Honky Chateau Honky Château, uitgebracht in mei 1972, was het album dat van Elton John een superster maakte en een nieuw tijdperk voor hem betekende. Nu is het, 50 jaar later, opnieuw uitgebracht. Het is album is vernoemd naar de studio's buiten Parijs waar het album werd opgenomen. Het succes heeft een boost gekregen door Rocket Man, de plaat die een van de grootste hits zou worden van Elton John. Deze speciale edities bevatten het originele album een nieuwe selectie van outtakes van de sessies, gemaakt van de originele banden door Matt Still, die de warmte en humor van de sessies benadrukken.
  • Voila! - Les Chansons Formidables De geschiedenis van het Franse chanson van 1945 tot 2013 wordt verteld aan de hand van dertig prachtige liedjes die op deze dubbel LP zijn verzameld. Van Charles Trenet naar Charles Aznavour tot aan Stromae en Barbara Pravi. De 2LP is geperst op blauw en roodkleurig vinyl, de Franse kleuren.
  • Eva Cassidy - I Can Only Be Me Eva Cassidy is overleden in 1996 op 33 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Tijdens haar leven werd ze niet bekend, maar naar haar overlijden kwam het verlate muzikale succes. I Can Only Be Me is een samenwerkingsalbum met het London Symphony Orchestra. De originele zangpartijen van Eva Cassidy begeleid door nieuwe arrangementen. Door gebruik te maken van recente ontwikkelingen op het gebied van geluid zijn de bestaande zangpartijen verbeterd waardoor het nu fantastisch helder klinkt. Het resultaat is dit emotioneel en sfeervol album.

In de platenkast van Jeroen van Inkel

Jeroen heeft (helaas) niet alleen maar goeie en leuke herinneringen aan vinyl. Hij vertelt dat hij zo rond 1978 in Amsterdam werkte en zich vaak liet verleiden om tijdens zijn lunchpauze een platenzaak binnen te lopen en daar te luisteren naar singletjes uit de American Billboard Top 100. Natuurlijk kocht hij er dan ook vaak een paar, waardoor hij soms zijn net verdiende geld, direct weer uitgaf. Een groot nadeel wat erbij kwam is dat deze singletjes in Amerika gemaakt werden en de persingen daar aanzienlijk slechter waren dan in Nederland. Bijvoorbeeld All 'n All van Earth, Wind & Fire. Het klinkt inmiddels nergens meer naar, want Jeroen heeft het te vaak gedraaid en het komt uit Amerika. Jeroen is, ondanks deze mindere herinnering, wel groot liefhebber en wilt hij graag Fantasy van Earth, Wind & Fire aan ons laten horen.

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer erover te weten komen. Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingsdienst.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie