Podcast
PowNed

Mischa Blok in 30 MINUTEN RAUW: 'Ik heb jaren een soort sprookje verteld'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Mischa Blok in 30 MINUTEN RAUW: 'Ik heb jaren een soort sprookje verteld'

In wat alweer de vierde aflevering van 30 MINUTEN RAUW is, gaat Ruud de Wild in gesprek met presentator en programmamaker Mischa Blok over haar jeugd, werk bij de radio en falen in de liefde.

Mischa wist niet beter dan dat ze als 3-jarig meisje was geadopteerd en naar Nederland was gekomen. Maar als ze zelf kinderen krijgt, wringt het verhaal over haar eigen jeugd. Iets klopt er niet. "In mijn dossier stond altijd dat ik te vondeling gelegd was toen ik 2,5 was", vertelt ze tegen Ruud. "En toen kreeg ik zelf een kindje. En dat kind was op een gegeven moment ook 2,5 en toen dacht ik: een kind van 2,5 kun je niet te vondeling leggen, dus toen ging ik zoeken."

Na een zoektocht van 10 jaar heeft ze haar Koreaanse moeder gevonden en heeft ze ook een hoop andere informatie ontdekt. "Namelijk dat ik eigenlijk een jaar jonger ben en niet te vondeling ben weggelegd, maar dat mijn vader mij naar het kindertehuis heeft gebracht."

Nieuw levensverhaal

Haar nieuwe waarheid heeft veel impact. Ook op haar identiteit als journalist. "Je levensverhaal: waar je vandaan komt, hoe oud je was, wie je ouders zijn, dat is natuurlijk een soort van basisverhaal. Dat is het verhaal wat je keer op keer vertelt." En op het moment dat ze de ware toedracht van haar geboorte en adoptie ontdekt, blijkt dat verhaal niet te kloppen. "Ik heb dus al die jaren een soort van sprookje verteld aan mensen." En dat "wringt natuurlijk aan alle kanten. Het is een rotgevoel."

Ondanks dat ze nu meer in contact staat met haar roots, voelt Blok zich nog altijd meer Nederlander dan Koreaan. Toch geeft ze aan dat ze door haar verblijf in het land wel meer Koreaans is geworden. "Ik weet nog heel goed het moment dat ik weer op Schiphol aankwam nadat ik alles dus had ontdekt. En vanaf dat moment voel je wel een soort van meer verscheurdheid weer vanbinnen, omdat je toch een paar uur daarvoor weer afscheid hebt moeten nemen van de mensen in Korea."

Beluister de volledige aflevering van 30 MINUTEN RAUW hieronder of check hem in je favoriete podcast-app!

#4 - 30 MINUTEN RAUW met Mischa Blok (S10) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie